Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Masové testovanie v Číne odhalilo najvyšší počet infikovaných za uplynulé mesiace

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein)

PEKING - V Číne zaznamenali v stredu najvyšší denný počet lokálnych prípadov nákazy spôsobených vysoko nákazlivým koronavírusovým variantom delta za uplynulých niekoľko mesiacov. Dopomohlo k tomu masové testovanie a dohľadávanie blízkych kontaktov, informuje agentúra AFP.

Zdravotnícke úrady v stredu hlásili 71 prípadov lokálnej nákazy, čo je najviac od januára tohto roka. Od polovice júla bolo odhalených takmer 500 lokálnych prípadov nákazy.

Miestne orgány na opätovný nárast počtu nakazených reagovali masovým testovaním obyvateľov celých miest a zavedením lockdownov, ktoré postili milióny ľudí. Pekingu sa predtým úspešne podarilo znížiť počet domácich prípadov nákazy prakticky na nulu po tom, čo sa nový koronavírus prvýkrát objavil koncom roka 2019 v meste Wu-chan, pripomína AFP. Tento úspech však ohrozuje najnovšia epidémia spojená s ohniskom v meste Nanking (Nan-ťing), kde sa nakazilo aj deväť zamestnancov medzinárodného letiska.

Wu-chan tento týždeň zaznamenal prvé lokálne prípady nákazy po takmer roku. Miestni predstavitelia v utorok oznámili, že "urýchlene" spúšťajú testovanie všetkých 11 miliónov obyvateľov. V Nankingu od zavedenia obmedzení zahŕňajúcich uzatvorenia kín a fitnescentier a izolovanie obytných zón testovali už trikrát tamojších 9,2 milióna obyvateľov.

Turistická destinácia Čang-ťia-ťie v provincii Chu-nan, kde sa infikovaní z Nankingu zúčastnili na divadelnom predstavení, uvalila v piatok lockdown na všetkých 1,5 milióna obyvateľov. Miestne úrady v utorok uviedli, že nikto nemôže opustiť mesto po tom, čo sa ukázalo, že je ohniskom nákazy.

Viac o téme: TestovaniePandémiaČínaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu