Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Boli dvakrát zaočkovaní, a predsa majú ťažký priebeh COVID-19: Vedci ponúkajú vysvetlenie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JERUZALEM - Napriek vysokej účinnosti mRNA vakcín sa stáva, že ľudia, ktorí boli dvakrát očkovaní, musia byť hospitalizovaní. Vedci teraz poskytujú prvé možné vysvetlenie.

Napriek tomu, že infekcií v mnohých krajinách prudko pribúda, situácia v nemocniciach je oveľa lepšia ako v predchádzajúcich vlnách. Je to vďaka očkovaniu. Napriek tomu sa stále objavujú správy, že ľudia, ktorí boli úplne zaočkovaní, sa napriek tomu infikovali koronavírusom Sars-CoV-2. Infekcia koronavírusom Sars-CoV-2 je stále možná, ale je menej pravdepodobná. Na verejnosť sa dostalo aj niekoľko prípadov, pri ktorých ľudia zomreli aj po dvojitom očkovaní v súvislosti s koronavírusom.

KORONAVÍRUS Bojíte sa ihiel? Je tu ďalšia alternatíva, vakcíny by sa mohli podávať formou nosového spreja!

Vedci z Izraela teraz prvýkrát študovali malú skupinu ľudí, aby pochopili, kedy môže byť infekcia napriek očkovaniu vážna alebo smrteľná. Štúdia bola publikovaná v časopise Clinical Microbiology and Infection.

Boli dvakrát zaočkovaní, a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twiter/ Faheem Younus)

Študovali sa reálne prípady

Tím Tal Brosha-Nissimova z Univerzitnej nemocnice Samson Assuta Ashdod a Univerzity Bena Guriona v Negeve vyhodnotil zdravotnú dokumentáciu 152 žien a mužov, ktorí boli ošetrení v 17 rôznych nemocniciach. Podľa práce to zodpovedá polovici hospitalizovaných, plne očkovaných pacientov v Izraeli.

U všetkých sa objavili príznaky Covid-19 najmenej osem dní po druhej dávke očkovacej látky Comirnaty a následne museli byť ventilovaní alebo zomreli. Podľa informácií z webu Spiegel.de bola väčšina z nich infikovaná alfa variantom pôvodne zisteným vo Veľkej Británii.

Rakúsko ukázalo šokujúce dáta: KORONAVÍRUS ohrozuje najmä mladých ľudí!

Pacienti s vysokým krvným tlakom a cukrovkou

Hodnotenie ukázalo, že iba šesť percent pacientov s Covid-19 bolo predtým zdravých. Ďalších 146 ľudí malo najmenej jednu predchádzajúcu chorobu. Podľa autorov štúdie išlo o stavy, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť závažného priebehu ochorenia Covid-19 aj u ľudí, ktorí neboli očkovaní.

Najrozšírenejšími boli preto vysoký krvný tlak (71 percent), cukrovka (48 percent) a chronické zlyhanie obličiek (32 percent). Zdokumentované boli aj srdcové choroby (28 percent), pľúcne choroby (24 percent), rakovina (24 percent) a demencia (19 percent). Asi 40 percent boli tiež ľudia s oslabenou imunitou, ktorých imunitný systém je znížený, napríklad v dôsledku chemoterapie alebo transplantácie orgánu. Obzvlášť postihnutí boli muži. Priemerný vek bol 71 rokov. U 61 percent sa vyvinul závažný alebo kritický priebeh choroby, 22 percent zomrelo na infekciu Covid-19.

Vedci dospeli k záveru, že ďalšie štúdie by mohli pomôcť identifikovať ľudí, ktorí sú obzvlášť ohrození, vypracovať odporúčania pre opatrenia a lepšie ich chrániť. Izrael začal ponúkať posilňovacie očkovanie pacientom s oslabeným imunitným systémom začiatkom júla.

Boli dvakrát zaočkovaní, a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Dôležitá je vysoká zaočkovanosť

Aj keď je výsledok štúdie taký jednoznačný, veľa vecí je stále nejasných: Na jednej strane je počet vyšetrených prípadov veľmi nízky - 152 a na druhej strane nie je jasné ani to, či ide vôbec o prelomenie očkovania. Pretože len necelé dve tretiny pacientov boli hospitalizovaní kvôli chorobe Covid-19. Vo zvyšnej tretine to bolo podľa Spiegel.de aj kvôli predchádzajúcej chorobe. Vyšetrovanie tiež nehovorí nič o tom, aké časté sú takéto prípady.

Napriek tomu práca jasne ukazuje jednu vec: aké dôležité je mať čo najvyššiu zaočkovanosť. Pretože keby bolo možné dosiahnuť kolektívnu imunitu, boli by chránení aj tí, pre ktorých prostriedky ochrany pred koronavírusom nefungujú. Týka sa to nielen tých, ktorí boli predtým chorí: „Žiadna očkovacia látka nemôže stopercentne zabrániť chorobe očkovaných ľudí,“ píšu americké zdravotnícke úrady CDC: „Stále sa bude objavovať malé percento plne zaočkovaných ľudí, ktorí ochorejú, príp. budú hospitalizovaní kvôli Covid-19."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu