Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rusi zverejnili prvé VIDEO z testu nového raketového systému: Dokáže vraj neuveriteľné veci

Najnovší raketový systém S-500
Najnovší raketový systém S-500 (Zdroj: YouTube/ Armies Power)

MOSKVA - Rusko v utorok zverejnilo prvé video, ktoré zachytáva najnovší raketový systém S-500. Informovala o tom agentúra Reuters. Ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti uviedla, že tamojšie ministerstvo obrany po prvý raz ukázalo systém S-500 "v akcii".

Stroj, ktorý nemá v Rusku obdobu: VIDEO Putinovi predstavili novú stíhačku!

Raketa na zázname úspešne zasiahla balistickú strelu pohybujúcu sa vysokou rýchlosťou. Podľa agentúry AFP vkladá Moskva do nového systému veľké nádeje. V prvom rade bude súčasťou vlastnej protiraketovej obrany, ale zároveň má slúžiť ako exportný artikel. V súčasnosti predávaný systém S-400 sa podľa Reuters stal zdrojom geopolitického napätia. Spojené štáty aktívne odrádzali svojich spojencov od jeho kúpy. V prípade Turecka, ktoré si systém S-400 od Rusov zadovážilo, sa dokonca USA neúspešne pokúšali presvedčiť Ankaru, aby systém vrátila.

Rusi podľa agentúry AFP tvrdia, že rakety, ktoré sú súčasťou nového systému S-500, majú dolet až 600 kilometrov. Údajne má ísť o najvyspelejší protiraketový systém na svete, ktorý je schopný odraziť aj "útoky z vesmíru". "Protiraketový systém S-500 nemá vo svete obdoby a je navrhnutý tak, aby zneškodnil celé spektrum existujúcich aj budúcich útočných zbraní potenciálneho nepriateľa v celom rozsahu nadmorských výšok a rýchlostí," uviedlo ministerstvo obrany vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Reuters.

Vývoj nejde podľa plánu

Rezort obrany pôvodne počítal s tým, že S-500 nasadí do ostrej prevádzky v roku 2020. Výrobca, štátny koncern Almaz-Antej, tvrdí, že systém je takmer hotový. Agentúra AFP v tejto súvislosti dodáva, že Rusko v pondelok podniklo úspešný test hypersonickej strely 3M22 Zirkon. Strelu podľa vyhlásenia ministerstva obrany skúšobne odpálili z fregaty Admiral Gorškov, pričom zasiahla určený cieľ na pobreží Barentsovho mora pri severozápadnom pobreží Ruska. Podľa ruského prezidenta Vladimira Putina bude strela Zirkon súčasťou "nového arzenálu, ktorý je nepremožiteľný".

Viac o téme: SystémRaketyRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu