Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Stroj, ktorý nemá v Rusku obdobu: VIDEO Putinovi predstavili novú stíhačku!

Vladimir Putin na obhliadke na aerosalóne. Zobraziť galériu (4)
Vladimir Putin na obhliadke na aerosalóne. (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin si dnes na moskovskom aerosalóne MAKS-2021 prezeral novú ruskú stíhačku, ktorá dostala názov Checkmate (Šachmat). S odvolaním sa na štátny zbrojársky konglomerát Rostech to uviedla agentúra Interfax. Pod konglomerát spadá aj spoločnosť OAK. Tá je výrobcom nového stroja. Lietadlo patrí ku generácii takzvaných neviditeľných, presnejšie povedané ťažko zistiteľných stíhacích strojov.

Rusko slávnostne odhalí novú stíhačku: Predstavilo ju v tajomnom VIDEOklipe!

"Je to ľahká jednomotorová stíhačka piatej generácie, ktorá v Rusku nemá obdobu," uviedol Rostech, keď stroj predstavil prezidentovi. Lietadlo podľa spoločnosti využíva inovatívne riešenia a technológie, vrátane toho, že prácu pilota podporí umelá inteligencia. Súčasne stroj používa aj riešenia, ktoré už sú vyskúšané v praxi. Šéf OAK Jurij Sljusar pri prezentácii zdôraznil možnosť prispôsobenia lietadla potrebám konkrétneho zákazníka, nízke prevádzkové náklady a široké bojové možnosti.

Podľa údajov poskytnutých výrobcom by stíhačka mala byť schopná vyvinúť až dvojnásobnú rýchlosť zvuku. Udávaný dolet je 3000 kilometrov a hmotnosť bojového zaťaženia 7400 kilogramov. Stroj možno upraviť na bezpilotnú verziu alebo dvojmiestny model. 

Galéria: Predstavili novú ruskú stíhačku

Nový stroj z konštrukčnej kancelárie Suchoj má byť zrejme určený na vývoz, ale zatiaľ nie je jasné, či je lietadlo pripravené na sériovú výrobu, uviedla agentúra Reuters. Video zverejnené v predvečer aerosalónu zverilo stroj pilotom zo Spojených arabských emirátov, Indie, Argentíny a Vietnamu. Podľa analytika Olega Pantelejeva by ruská stíhačka mohla súperiť na trhu s americkým strojom F-35. Vo svete je dopyt po ľahšom a lacnejšom stroji, aký Rusko doteraz neponúkalo, a také lietadlo by bolo tiež vhodnejšie pre menšie štáty, tvrdí analytik. Na zahraničnom trhu by sa malo podľa ruskej vlády objaviť najneskôr v roku 2026.

Stroj, ktorý nemá v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Rusko za Putina investovalo miliardy do vojenského letectva a nových zbraní určených ako pre vlastnú armádu, tak v snahe zvýšiť príjmy z vývozu zbraní. Mnohé z nových zbraní sa ale stále opierajú o sovietske technológie z čias studenej vojny, poznamenal Reuters, a pripomenul tak ruské stíhačky Su-27 a MiG-29.

Stroj, ktorý nemá v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Tento rok v máji zdroj agentúry TASS informoval o vývoji nového lietadla, pri ktorom by sa mali uplatniť poznatky z vývoja doteraz najnovšej ruskej stíhačky Su-57, vybavenej technológiou stealth. Práve tá zaisťuje, že lietadlá sú ťažko zistiteľné radarom. Oba stroje by mali zdieľať nový motor, označovaný zatiaľ krycím názvom "výrobok 30". Stíhačka Su-57 bola na aerosalóne prvýkrát predvedená pred desiatimi rokmi.

Stroj, ktorý nemá v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Ďalšie novinky na aerosalóne

Moskovský aerosalón sa koná od 20. do 25. júla na letisku v Žukovskom v blízkosti hlavného mesta. Má na ňom byť podľa tlače podpísaný kontrakt na dodávku 19 nových civilných turbovrtuľových lietadiel Il-114-300 pre leteckú spoločnosť pôsobiacu na ruskom Ďalekom východe. Lietadlo Il-114-300 má podľa dostupných informácií nahradiť na regionálnych linkách zastarané stroje Antonov An-24 ukrajinskej konštrukcie.

Denník Kommersant za hlavnú novinku aerosalónu označil predvedenie vyvíjaného ruského dopravného lietadla MS-21 s novými ruskými motormi a s krídlom z ruských kompozitov. Stroj by mal na najrozšírenejších leteckých linkách konkurovať lietadlám firiem Boeing a Airbus. Výrobca tvrdí, že už má okolo 200 objednávok, aj keď dodávky strojov sa majú začať až v budúcom roku.

Viac o téme: StíhačkaVladimir PutinSuchojMAKS 2021
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu