Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dráma v Pakistane: Afganskému veľvyslancovi na niekoľko hodín uniesli dcéru

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ISLAMABAD - Afganistan stiahol z Pakistanu svojho veľvyslanca a celý diplomatický zbor. Reagoval tak na incident, pri ktorom sa zatiaľ neznámi únoscovia nakrátko zmocnili veľvyslancovej dcéry, informovali v nedeľu agentúry Reuters a AFP s odvolaním sa na afganské ministerstvo zahraničných vecí.

Podľa informácií ministerstva 26-ročnú dcéru veľvyslanca uniesli v piatok v pakistanskej metropole Islamabad, keď sa autom vracala domov. Po niekoľkých hodinách bola prepustená, pričom po prevoze do nemocnice jej zistili stopy po spútaní na členkoch a zápästiach. Pakistanské ministerstvo vnútra v sobotu uviedlo, že premiér Imran Chán prikladá udalosti veľký význam a chce, aby boli páchatelia dolapení do 48 hodín. Ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu označilo odvolanie afganského veľvyslanca za poľutovaniahodné a verí, že toto rozhodnutie bude revidované.

Afganský rezort diplomacie avizoval, že Pakistan navštívi afganská delegácia, aby vyhodnotila situáciu a následne budú podniknuté ďalšie kroky. Vzťahy medzi oboma susednými krajinami sú už dlho napäté. Afganská vláda obviňuje Pakistan z podpory povstalcov z radikálneho hnutia Taliban. Islamabad zase vyčíta Afganistanu, že umožňuje využívať militantom svoje územie ako základňu pre útoky v Pakistane.

Podľa pozorovateľov hrá Pakistan dôležitú úlohu v rokovaniach medzi Talibanom a vládou v Kábule o budúcnosti Afganistanu, ktoré sa konajú v katarskej Dauhe. Po stiahnutí vojakov západných krajín z Afganistanu obsadzuje Taliban čoraz viac jeho územia. Minulý týždeň Taliban dobyl kľúčový hraničný priechod s Pakistanom Spin Boldak.

Viac o téme: DcéraúnosVeľvyslanecAfganistanPakistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu