Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Výbuch počas šiitského sprievodu v Pakistane: Najmenej 3 obete a 50 zranených

Sprievod šiitských moslimov v Pakistane Zobraziť galériu (2)
Sprievod šiitských moslimov v Pakistane (Zdroj: SITA/AP Photo/Anjum Naveed)

ISLAMABAD - Najmenej traja ľudia zahynuli a 50 ďalších utrpelo zranenia následkom výbuchu, ktorý vo štvrtok zasiahol sprievod šiitských moslimov v Pakistane. Informovala o tom agentúra AFP.

K explózii došlo v meste Bahávalnagar na juchovýchode krajiny počas osláv šiitského moslimského sviatku ášúrá, a to aj napriek zvýšenej bezpečnosti, keďže v ostatných rokoch tento sviatok sprevádzali násilnosti.

"Máme potvrdených troch mŕtvych a 50 zranených pri výbuchu v mieste sprievodu," uviedol predstaviteľ miestnej samosprávy v Bahávalnagare v provincii Pandžáb. Počet obetí pre AFP potvrdili aj tamojší policajti, ktorí zároveň informovali, že presná príčina výbuchu nie je známa. Agentúra DPA však s odvolaním sa na miestnych aktivistov a políciu informovala, že neznámy páchateľ do davu hodil granát, ktorý usmrtil piatich ľudí.

K šiitskému islamu sa hlási približne 20 percent obyvateľov Pakistanu. Už niekoľko desaťročí dochádza k útokom na nich zo strany fundamentalistických vyznávačov sunnitského islamu, ktorý v krajine prevažuje.      

Sprievod šiitských moslimov v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Anjum Naveed)

Sviatok ášúrá slávia všetci moslimovia, ale pre šiitov má osobitný význam. Je spomienkou na mučenícku smrť vnuka proroka Mohameda, imáma Husajna, pričom sa vzťahuje k bitke z roku 680 n. l. pri meste Karbalá – ležiacom na území dnešného Iraku –, ktorá dala základ schizme medzi vyznávačmi islamu a nepriateľstvu medzi nimi.

Sviatok ášúrá si pripomínajú najmä veriaci v prevažne šiitskom Iráne, Iraku, Libanone, Afganistane a ďalších krajinách sveta. Tradične vrcholí v irackom pútnickom meste Karbalá hromadným sebabičovaním či rituálmi, keď si pútnici oblečení v čiernom na znamenie smútku spôsobujú mečmi krvavé rany na hlave.

Viac o téme: VýbuchObeteZraneníSprievodPakistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu