Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Putin telefonoval s vyslancom USA pre klímu: V tejto otázke majú obe krajiny spoločné záujmy

Vladimír Putin
Vladimír Putin (Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - Moskva a Washington majú v otázke zmeny klímy "spoločné záujmy", uviedol ruský prezident Vladimir Putin v telefonickom rozhovore s osobitným vyslancom USA pre klímu Johnom Kerrym, ktorý je v súčasnosti na návšteve Moskvy. V stredu o tom informovala tlačová služba Kremľa.

Podľa agentúry TASS tlačová služba uviedla, že Kerry informoval Putina o svojich stretnutiach s ruskými kolegami, na ktorých sa diskutovalo o rôznych aspektoch medzinárodnej klimatickej agendy, pričom "Putin zdôraznil, že Ruská federácia prikladá veľký význam dosiahnutiu cieľov Parížskej dohody a požaduje v tejto oblasti odpolitizovaný a profesionálny dialóg".

Okrem toho si obaja vymenili názory na perspektívy dvojstrannej spolupráce v oblasti životného prostredia v Arktíde v kontexte súčasného ruského predsedníctva v Arktickej rade. "Celkovo sa konštatovalo, že klimatická agenda je jednou z oblastí, kde majú Rusko a USA spoločné záujmy a blízke postoje," dodala tlačová služba Kremľa.

Agentúra AFP poznamenala, že tieto vyjadrenia o spolupráci medzi oboma krajinami prichádzajú po tom, čo sa Putin minulý mesiac stretol s americkým prezidentom Joeom Bidenom na historických rokovaniach v Ženeve.

Kerry počas stretnutia s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom začiatkom tohto týždňa vyzval Rusko na spoluprácu s USA v oblasti zmeny klímy. Moskva uviedla, že Kerryho návšteva v Moskve je pozitívnym krokom pre vzťahy medzi oboma krajinami.

Rusko, jeden z hlavných svetových producentov ropy a zemného plynu, prijalo v posledných rokoch záväzky a vyhlásenia, ktoré naznačujú, že zmenu klímy berie vážne. Kritici však tvrdia, že krajina, ktorá je tiež štvrtým najvyšším producentom skleníkových plynov, stále nerobí dosť na to, aby zvládla krízu, dodala AFP.

Viac o téme: KlímaZáujmyVladimír PutinJohn Kerry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu