Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vladimir Putin sa v Petrohrade stretol s Lukašenkom: Rozprávali sa aj o sankciách EÚ

Vladimir Putin a Alexander Lukašenko Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin a Alexander Lukašenko (Zdroj: FOTO TASR/AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin prijme v utorok v Petrohrade bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Informovala o tom agentúra TASS, ktorej to potvrdil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

"V Petrohrade sa dnes uskutoční pracovné stretnutie," uviedol. O schôdzke ešte predtým informovala bieloruská štátna tlačová agentúra BelTA, neuviedla však žiadne podrobnosti. TASS v tejto súvislosti priblížil, že prezidenti Ruska a Bieloruska sa naposledy stretli koncom mája v ruskom letovisku Soči. Putin a Lukašenko diskutovali vtedy o "obchodno-ekonomických vzťahoch medzi oboma štátmi a o boji proti pandémii. Dotkli sa tiež incidentu s lietadlom (spoločnosti) Ryanair," uvádza TASS.

Následne, prvého júla, prezidenti spolu telefonovali. Rozprávali sa o "tlaku sankcií proti Bielorusku" a diskutovali o otvorení ďalších letov spoločnosti Belavia do Ruska. Ako informovala agentúra Interfax, najväčšia bieloruská letecká spoločnosť prišla o dve tretiny destinácií po tom, ako štáty Európskej únie uzatvorili svoj vzdušný priestor pre bieloruské aerolínie. Dôvodom bolo zadržanie opozičného novinára a aktivistu Ramana Prataseviča na letisku v Minsku, kam nútene presmerovali let spoločnosti Ryanair smerujúci z Atén do Vilniusu.

V Petrohrade sa začalo stretnutie ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho bieloruským náprotivkom Alexandrom Lukašenkom, podľa ktorého sankcie Západu posilnili vzťahy medzi Ruskom a Bieloruskom, informovali agentúry Interfax a TASS.

Sankcie Západu posilnili vzťahy medzi Ruskom a Bieloruskom

Stretnutie prezidentov sa začalo rozhovorom medzi štyrmi očami. Pri rokovaniach pred médiami Lukašenko uviedol, že sankcie Západu prispeli k posilneniu vzťahov medzi Ruskom a Bieloruskom. Zároveň obvinil Západ, že Bielorusko "terorizuje", píše TASS.

"Vydržíme útoky namierené proti našim krajinám... Použijeme tento moment na to, aby sme posilnili našu ekonomickú spoluprácu a spravili naše krajiny nezávislými, a to nie len z hľadiska ekonomiky," uviedol Lukašenko, podľa ktorého Rusko "bolo, je a bude strategickým partnerom Ruska".

Vladimir Putin sa v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FOTO TASR/AP)

Putin konštatoval, že Bielorusko je "veľkým a nádejným partnerom" Ruska v sfére ekonomiky.

Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova majú v utorok prezidenti rokovať o snahách Západu "rozkývať situáciu v Bielorusku", ako aj o možných opatreniach proti týmto snahám. Okrem toho sa majú venovať i obchodno-ekonomickým vzťahom medzi oboma krajinami a realizácii spoločných projektov.

Viac o téme: StretnutieRuskoVladimir PutinBieloruskoAlexander Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu