Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Putin telefonoval s iránskym prezidentom: Hovorili aj o Afganistane či jadrovom programe

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin v stredu telefonoval s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím. Hovorili o situácii v Afganistane, rusko-iránskych vzťahoch či iránskom jadrovom programe, informovala tlačová agentúra RIA Novosti.

"Obe strany vyjadrili spokojnosť s úrovňou rusko-iránskych vzťahov a sú naklonené ďalšej mnohostrannej a vzájomne výhodnej spolupráci. Veľkú pozornosť venovali aj udalostiam v Afganistane, pričom vyjadrili pripravenosť prispieť k nastoleniu mieru a stability v tejto krajine," píše sa vo vyhlásení Kremľa.

Prezidenti hovorili tiež o návrate k spoločnému plánu týkajúcemu sa iránskeho jadrového programu. Putin okrem toho zagratuloval Raísímu k víťazstvu v júnových prezidentských voľbách a k nástupu na post hlavy štátu. Bojovníci fundamentalistického hnutia Taliban v nedeľu prekvapujúco ľahko obsadili afganské hlavné mesto Kábul a zosadili vládu, dve desaťročia vojensky podporovanú Spojenými štátmi a Severoatlantickou alianciou. Afganský prezident Ašraf Ghaní krátko predtým utiekol zo svojej vlasti.

Viac o téme: RuskoIránVladimir PutinEbráhím Raísí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu