Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Trump na hraniciach s Mexikom kritizoval zhoršenie imigračnej krízy: Naša krajina je chorá

Americký exprezident Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Americký exprezident Donald Trump (Zdroj: SITA (Joel Martinez/The Monitor via AP))

WESLACO - Americký exprezident Donald Trump navštívil v stredu hranice s Mexikom, kde kritizoval imigračnú krízu, ktorá sa podľa neho stala "omnoho nebezpečnejšou" než kedykoľvek predtým. Informovala o tom agentúra AFP.

"Teraz máme otvorenú, skutočne nebezpečnú hranicu, omnoho nebezpečnejšiu, než bola kedykoľvek v dejinách tejto krajiny...," povedal Trump po rozhovoroch s pohraničnými šerifmi v texaskom meste Weslaco. "Naša krajina je v mnohých ohľadoch chorá - chorá vo voľbách a chorá na hraniciach," vyhlásil Trump. "Ak nemáte dobré voľby, a ak nemáte silnú hranicu, potom nemáte krajinu," zdôraznil.

Trumpa sprevádzal v oblasti na hraniciach s Mexikom guvernér Texasu Greg Abbott, ktorý prisľúbil dokončiť Trumpov múr - bariéru na hraniciach medzi USA a Mexikom - na zastavenie nelegálnej migrácie. Abbott na tlačovom brífingu označil zmeny za Bidenovej administratívy za "katastrofálne". Počet zadržaných ľudí na hraniciach bol tento rok v máji o 800 percent vyšší než vlani v rovnakom mesiaci.

K exprezidentovi sa na misii, na ktorej "obdivovali tento múr" na hraničnom prechode Pharr v Texase pridali niekoľkí republikánski členovia Kongresu. Táto oblasť v údolí Rio Grande je jednou z ohnísk nelegálnej migrácie, pripomína AFP. Trump vyjadril hrdosť nad úsilím počas svojho štvorročného funkčného obdobia v Bielom dome postaviť vyše 400 míľ (zhruba 643 kilometrov) dlhú hraničnú bariéru a tiež znížiť počet migrantov prichádzajúcich do Texasu, Nového Mexika, Arizony a Kalifornie.

Trump na hraniciach s
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA (Joel Martinez/The Monitor via AP))

AFP upozorňuje, že väčšina konštrukčných prác počas Trumpovho úradovania zahŕňala posilnenie či nahradenie už existujúceho múra či oplotenia. Novopostavených bolo za jeho vlády len 50 míľ (80 kilometrov) múra. Zadržiavanie migrantov na hraniciach dosiahlo svoj vrchol za posledných 15 rokov v marci. Republikánski zákonodarcovia Trumpovho nástupcu Joea Bidena kritizovali za to, že zrušil viaceré Trumpove programy vrátane politiky "zostať v Mexiku". Tá prinútila tisíce uchádzačov o azyl z krajín Strednej Ameriky, aby zostali na juhu amerických hraníc až dovtedy, kým nebudú ich žiadosti spracované.

Demokratická strana odsúdila republikánov za ich "šou klaunov" na hraniciach, ktorej cieľom je podľa nich zavádzanie voličov.

Viac o téme: HraniceImigrantiDonald TrumpMexiko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu