Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pre KORONAVÍRUS je v Austrálii uprostred lockdownu desať miliónov obyvateľov

(Zdroj: TASR/AP Photo/Rick Rycroft)

BRISBANE - Zhruba desiatim miliónom obyvateľov Austrálie nariadili lockdown po tom, čo sa v ich krajine začalo intenzívnejšou mierou šíriť ochorenie COVID-19. Brisbane sa v utorok stalo už štvrtým veľkým austrálskym mestom, v ktorom občanom nariadili, aby v dôsledku koronavírusu zostali doma, informuje agentúra AFP.

Trojdňový mimoriadny lockdown v Brisbane, ktorý sa začína v utorok večer, prichádza po podobných opatreniach, ktoré už v uplynulých dňoch zaviedli v austrálskych mestách Sydney, Perth a Darwin. "Sú to tvrdé rozhodnutia," povedala premiérka austrálskeho štátu Queensland Annastacia Palaszczuková. "Máme lockdown vo veľkých mestách, pretože tí, čo prichádzajú zo zahraničia, sem prinášajú vírus," dodala.

Najnovšie opatrenie sa vzťahuje aj na pobrežné oblasti v okolí Brisbane a menšie mesto Townswille na severe krajiny. Po Queenslande strávil totiž už v čase svojej infekčnosti desať dní cestovaním istý nezaočkovaný zamestnanec nemocnice. Austrália bola všeobecne úspešná v zvládnutí pandémie koronavírusu, v súčasnosti však bojuje proti ohniskám vysoko nákazlivého variantu delta, ktorý sa prvýkrát objavil v Indii, analyzuje AFP.

Mesto Perth sa v utorok zobudilo do štvordňového lockdownu. Diagnostikovali tam len tri pozitívne prípady, miestni predstavitelia rezortu zdravotníctva majú však dlhodobo veľmi opatrný postoj k akémukoľvek výskytu vírusu. Austrálsky premiér Scott Morrison oznámil, že protikoronavírusové vakcíny budú povinné pre zamestnancov zariadení určených pre starostlivosť o starších ľudí a pre pracovníkov karanténnych hotelov. Očkovacia látka AstraZeneca bude dostupná obyvateľom pod 60 rokov.

Konzervatívna austrálska vláda čelí kritike za pomalý priebeh očkovania a za zlyhanie v zlepšovaní systému karanténnych hotelov. Obe dávky vakcíny podľa odhadov doposiaľ dostalo menej než päť percent Austrálčanov. Najväčšie ohnisko nákazy v súčasnosti zaznamenali v Sydney, kde pozitívne testovali 150 ľudí. Austrália od začiatku koronavírusovej pandémie zaznamenala doposiaľ len 30.00 prípadov a 900 úmrtí pri počte obyvateľov zhruba 25 miliónov, pripomína AFP.

Viac o téme: ObyvateliaAustráliaKoronavírusCOVID-19Lockdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu