Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

USA zaútočili na základne v Iraku a Sýrii: Útoky nariadil americký prezident Joe Biden

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Yonatan Sindel)

WASHINGTON - Spojené štáty podnikli v nedeľu večer cielené letecké údery na zariadenia v Iraku a Sýrii, ktoré využívajú polovojenské skupiny podporované Iránom. Oznámilo to americké ministerstvo obrany, informuje agentúra AFP.

Útoky nariadil prezident USA Joe Biden v rámci operácií na ochranu amerických vojakov po sérii útokov Iránom podporovaných skupín na americké záujmy v Iraku, uviedol hovorca Pentagónu John Kirby. Biden dal podľa neho v tejto súvislosti pokyn na ďalšie vojenské zásahy zamerané na narušenie a odradenie takýchto útokov.

Terčom "obranných presných leteckých úderov" boli operačné objekty a sklady zbraní na dvoch miestach v Sýrii a jednom v Iraku. Tieto lokality sa nachádzajú pri hranici oboch krajín a využívali ich viaceré milície na vykonávanie útokov bezpilotnými lietadlami na jednotky a základne USA v Iraku, vyplýva z oznámenia na webovej stránke amerického rezortu obrany. Biden pri návrate z víkendu v Camp Davide do Bieleho domu v nedeľu večer neodpovedal na otázky novinárov o týchto náletoch, povedal im len, že s nimi bude hovoriť v pondelok, uviedla televízia CNN.

Pripomenula tiež, že nejde o prvé nálety nariadené Bidenovou vládou. K prvým známym došlo vo februári a terčom bol objekt v Sýrii používaný dvoma milíciami, ktoré podporuje Irán, a to tiež v reakcii na útoky na americké sily v regióne. Vtedajší úder vyvolal znepokojenie amerických kongresmanov, podľa ktorých Biden nepožiadal o potrebný súhlas Kongresu. Biely dom uviedol, že nálety mali oporu v článku 2 americkej ústavy, ako aj v Charte OSN.

Zachováme štít chrániaci náš milovaný národ 

Spojenectvo polovojenských skupín v Iraku Hašd Šaabí podporované Iránom v pondelok vyhlásilo, že americké nálety neďaleko sýrskej hranice "vyústili do mučeníckej smrti jeho oddielu hrdinských bojovníkov", a pohrozilo odvetou. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. "Zachováme štít chrániaci náš milovaný národ a sme plne pripravení... zareagovať a podniknúť odplatu," uviedla organizácia Hašd Šaabí (Ľudové mobilizačné sily) po leteckých útokoch, ktoré v nedeľu večer oznámil Pentagón. Podľa monitorujúcej organizácie SOHR nálety zabili najmenej päť bojovníkov spomínaných milícií podporovaných Iránom.

Zdroje z Hašd Šaabí pre AFP povedali, že pri jednom nálete v rozľahlej západnej irackej provincii Anbár boli zabití štyria ich bojovníci. Pentagón (americké ministerstvo obrany) informoval, že v nedeľu večer podnikol cielené letecké údery na zariadenia na iracko-sýrskej hranici, ktoré využívajú polovojenské skupiny podporované Iránom. Hovorca Pentagónu John Kirby spresnil, že cieľom náletov boli zariadenia - dve v Sýrii, jedno v Iraku -, ktoré využívali "milície podporované Iránom" na podnikanie útokov dronmi proti americkým záujmom v Iraku.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii hlásilo, že pri náletoch na sýrskej strane hranice bolo zabitých "najmenej päť" irackých bojovníkov a niekoľko ďalších utrpelo zranenia. Medzi terčmi boli podľa SOHR vojenské pozície. Od začiatku tohto roka bolo uskutočnených vyše 40 útokov proti americkým záujmom v Iraku, kde je rozmiestnených 2500 amerických vojakov v rámci koalície, ktorá bojuje proti džihádistickej organizácii Daeš. 

Viac o téme: Leteckéútok USASýriaIrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu