Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

VIDEO Donald Trump sa nevie zmieriť s prehrou: V Ohiu zase zopakoval, že je víťazom volieb

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Alex Brandon)

WELLINGTON - Republikáni v Spojených štátoch v budúcoročných voľbách do Kongresu porazia "radikálnych demokratov" a získajú väčšinu v Snemovni reprezentantov aj v Senáte. Vyhlásil to v sobotu americký exprezident Donald Trump v meste Wellington v štáte Ohio na svojom prvom verejnom mítingu, odkedy sa pred piatimi mesiacmi skončilo jeho funkčné obdobie a nahradil ho Joe Biden. Informovala o tom v nedeľu stanica ORF a svetové agentúry.

V roku 2024 bude nasledovať i víťazstvo republikánov v Bielom dome, uviedol 75-ročný Trump na podujatí s mottom "Safe America!" (Zachráňme Ameriku!), ktoré sa začalo v sobotu večer o 19.00 h miestneho času (nedeľa 01.00 h). Podporiť ho prišli tisíce prívržencov. Mnohí účastníci mítingu mali na sebe fanúšikovské tričká a šiltovky so sloganmi, ako napríklad "Trump 2024 - pretože Amerika nemôže byť nikdy príliš veľká".

Vládu demokrata Bidena označil Trump za "totálnu katastrofu" a znova opakoval, že skutočným víťazom ostatných prezidentských volieb je on, a nie Biden. "Večer 3. novembra sa skončili voľby a potom sa zrazu veci začali uzatvárať," povedal Trump o volebnej noci. "Dosiahli sme obrovské víťazstvo...," pokračoval v klamlivých výrokoch. Trump sa na základe nepodložených tvrdení naďalej drží rétoriky, že o víťazstvo ho pripravili podvodom.

Trump pricestoval do Ohia s cieľom vyjadriť podporu Maxovi Millerovi, bývalému poradcovi Bieleho domu, ktorý je vyzývateľom republikánskeho kongresmana Anthonyho Gonzaleza. Práve Gonzalez bol jedným z desiatich republikánov, ktorí spolu s demokratmi hlasovali za impeachment Trumpa za jeho úlohu pri podnecovaní útoku na Kapitol zo 6. januára. Spod viny ho však nakoniec oslobodil Senát. "Každý jeden republikán musí hlasovať za jeho odchod z úradu," vyzval Trump, ktorého citovala agentúra DPA.

Exprezident v podstate signalizoval svoju ochotu pomáhať tým kandidátom, ktorí podporujú jeho hnutie "Make America Great Again" (Urobme Ameriku opäť veľkou). Hoci sa Trump opakovane pohráva s myšlienkou opätovnej prezidentskej kandidatúry, dosiaľ oficiálne plány o svojej politickej budúcnosti nepredstavil.

Budúci týždeň Trump odcestuje do pohraničnej oblasti USA s Mexikom, s cieľom kritizovať Bidenovu administratívu čo sa týka imigračnej politiky, píše agentúra AFP. Počas nasledujúceho víkendu sa zase zúčastní na mítingu na Floride.

Viac o téme: VoľbyVíťazVyhlásenieDonald TrumpJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu