Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Volebný výsledok bol zločin storočia, tvrdí Donald Trump

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Chris Seward)

GREENVILLE - Bývalý americký prezident Donald Trump vyzval v sobotu členov Republikánskej strany, aby v budúcoročných voľbách do Kongresu podporili tých kandidátov, ktorí "stoja za našimi hodnotami". Trump tak povedal počas svojho prejavu na zjazde Republikánskej strany v štáte Severná Karolína, informuje agentúra AP.

Zároveň načrtol možnosť svojej vlastnej kandidatúry na prezidenta v roku 2024, avšak podľa vlastných slov sa chce nateraz sústrediť najmä na podporu ideovo spriaznených kandidátov na členov Kongresu v nadchádzajúcich voľbách.

"Prežitie USA závisí od našej schopnosti zvoliť si republikánov na všetkých úrovniach počnúc budúcoročnými voľbami" do Kongresu, povedal Trump. Trumpov prejav, ktorý podľa AP trval takmer hodinu a pol, si osobne vypočuli stovky predstaviteľov Republikánskej strany. Podľa AP jeho poradcovia už uvažujú nad ďalšími vystúpeniami v štáte Ohio, Florida, Alabama či Georgia.

Exprezident tiež opätovne zaútočil na výsledky prezidentských volieb z vlaňajšieho novembra, v ktorých ho porazil nominant Demokratickej strany a súčasný prezident Joe Biden. Trump vo svojom prejave volebné výsledky nazval "zločinom storočia", približuje AP.

Časť svojho prejavu Trump venoval podľa AP samotnému Bidenovi, ktorého vládny kabinet nazval "najradikálnejšou ľavicovou administratívou v histórii" USA.

Viacerí predstavitelia Republikánskej strany, za ktorú Trump kandidoval v prezidentských voľbách z roku 2016, sa obávajú, že možný nárast Trumpovej popularity  uškodí snahe republikánov získať v roku 2022 väčšinu v Kongrese, vysvetľuje AP.

Napriek tomu, že Trump má medzi republikánmi svojich verných stúpencov, medzi kľúčovými skupinami republikánskych voličov sa neteší prílišnej obľube, uzatvára AP.

Viac o téme: USADonald TrumpSeverná KarolínaRepublíkáni
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu