Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Počet prípadov stúpa: Delta variant KORONAVÍRUSU trápi aj Izrael s vysokou zaočkovanosťou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

JERUZALEM - V Izraeli prvýkrát po niekoľkých mesiacoch použili červenú farbu na mape koronavírusovej nákazy. Je ňou označené mesto Binjamina, kde je veľký počet ľudí nakazených koronavírusom. V krajine sa šíri vysoko nákazlivý variant delta, tretí deň po sebe úrady zaznamenali viac ako sto nových infekcií.

V Česku sa už šíri delta variant KORONAVÍRUSU: Objavili 99 prípadov a môže to byť ešte horšie!

V Binjamine je 122 aktívnych prípadov nákazy a vyše 1000 ľudí je v karanténe. Pozitívne sú tam tri percentá testovaných, zatiaľ čo v celej krajine je to 0,3 percenta. Druhým ohniskom nákazy je mesto Modiin, kde je 71 aktívnych prípadov. Mesto je na mape označené žlto. Všetky ostatné mestá a dediny zostávajú v zelenom poli.

Izrael mapu značiacu stupeň nákazy zaviedol vlani v auguste. Lokality sa hodnotia na desaťbodovej škále podľa počtu nových prípadov na 10-tisíc obyvateľov, podľa množstva pozitívnych testov a pribúdania pacientov s covidom-19. Ako červené sa značia tie mestá, ktoré dosiahnu 7,5 boda, Binjamina ich má osem. Za stredu Izrael zaznamenal 138 nových infekcií, čo je tretí deň, keď pribudlo viac ako 100 prípadov.

Obyvatelia budú musieť znova nosiť rúška

Premiér Naftali Bennett v stredu povedal, že ak bude denný rast prekračovať stovkou celý týždeň, začne znovu platiť povinnosť nosenia rúšok vo vnútorných priestoroch. Izrael ju zrušil 15. júna. Šaron Alrojová-Preisová z ministerstva zdravotníctva povedala, že počíta s obnovením povinnosti nosenia rúšok v nedeľu.

Ako prvé sa v Binjamine nakazilo 44 detí a od nich sa potom vírus rozšíril do celého mesta, ktoré leží pri Haife a má 15-tisíc obyvateľov. V karanténe je tam teraz 1107 ľudí. V Binjamine aj v Modiine platí povinnosť rúšok od nedele. Ministerstvo zdravotníctva v stredu zaviedlo povinné nosenie rúšok v nemocniciach a na letisku. Zvažuje, že bude požadovať karanténu aj u ľudí už zaočkovaných alebo vyliečených z covidu-19, pokiaľ budú v kontakte s pacientom nakazeným variantom delta.

V Binjamine je plne zaočkovaných 60 percent občanov, čo je o niečo vyššie percento ako v celom Izraeli, kde dostalo obe očkovacie dávky 55 percent občanov. Alon Rappaport z firmy Pfizer, ktorá vyrobila vakcínu spolu s nemeckou firmou BioNTech a ktorej sa v Izraeli očkuje, povedal, že je tento preparát účinný aj proti variantu delta.

Účinnosť vekcíny Pfizer je približne 90 percent

"Útočnosť variantu delta nie je ešte známa, ale táto vakcína je proti nej účinná. Nemáme obavy a neustále údaje o účinnosti sledujeme. Pretože je účinnosť vysoká - pravdepodobne presahuje 90 percent, myslíme si, že nie je potrebné ju navyšovať," povedal Rappaport.

Bennett a ministerka vnútra Ajelet Šakedová sa dnes dohodli na opätovnej aktivácii trasovacieho systému, ktorý bude zisťovať kontakty pacientov s covidom-19. Kým v nedeľu bolo v Izraeli 290 aktívnych prípadov, dnes ich má Izrael 680. Až 70 percent nových prípadov sú varianty delta.

Bennett pri svojej štvrtkovej návšteve medzinárodného Ben Gurionovom letiska Izraelčanov nabádal, aby sa vyhli cestám do zahraničia, najmä ak chcú ísť s neočkovanými deťmi. Želá si tiež, aby vakcínu čo najrýchlejšie dostali Izraelčania vo veku od 12 do 15 rokov. Kvôli novému rastu nakazených Izrael o mesiac odložil otvorenie hranice pre cudzincov, s čím pôvodne počítal od 1. júla.

Viac o téme: MapaIzraelKoronavírusDelta variant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu