Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Ruská vakcína Sputnik V možno nikdy nebude schválená v EÚ!

Taliansky premiér Mario Draghi
Taliansky premiér Mario Draghi (Zdroj: SITA/AP/Alessandra Tarantino)

BRUSEL - Ruská vakcína proti ochoreniu COVID-19 Sputnik V nemusí byť nikdy schválená Európskou úniou. V piatok to uviedol taliansky premiér Mario Draghi, ktorý spochybnil aj čínsku očkovaciu látku Sinovac. Informovala o tom agentúra AFP.

"Sputniku... sa zatiaľ nepodarilo získať a možno ani nikdy nebude mať súhlas EMA (Európskej agentúry pre lieky)," uviedol Draghi v Bruseli. Zatiaľ čo "čínska vakcína... sa ukázala ako nedostatočná", dodal, pričom poukázal na skúsenosti s touto vakcínu v Čile. Čile sa v rámci svojej imunizačnej kampane v značnej miere spolieha na Sinovac a v súčasnosti uvažuje o očkovaní treťou dávkou na zvýšenie ochrany pred novými variantmi koronavírusu.

EMA v súčasnosti vakcíny Sputnik V aj Sinovac priebežne posudzuje, pripomenula AFP. Draghi zároveň uviedol, že je potrebné "posilniť a možno aj reformovať EMA", aby sa zabránilo opakovaniu nedávneho "značného zmätku" okolo vakcín. Odvolával sa na "istý rozpor vo vyhláseniach" o bezpečnosti vakcín proti covidu medzi EMA a národnými zdravotníckymi orgánmi.

Draghi sa takto vyjadril v závere dvojdňového summitu EÚ, ktorý sa v piatok skončil v Bruseli. Lídri rokovali aj o súčasnom stave okolo covidu. "Pandémia sa neskončila, ešte nie sme z nej von," dodal taliansky premiér, pričom poukázal na rozšírenie nákazlivejšieho delta variantu vírusu v Británii.

Viac o téme: VakcínaTaliansky premiérEurópska úniaKoronavírusSputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu