Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Napriek KORONAVÍRUSU sa zrodilo obrovské množstvo milionárov: Najviac v tejto krajine!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

ZURICH - Rozdiely v rozložení majetku sa v minulom pandemickom roku ďalej prehĺbili. Na svete pribudlo 5,2 milióna dolárových milionárov, najviac v Spojených štátoch a v Nemecku, zistila štúdia investičnej banky Credit Suisse nazvaná Global Wealth Report. Celkovo tak koncom roka 2020 disponovalo imaním v prepočte najmenej 840-tisíc eur globálne takmer 56,1 milióna ľudí, citovala závery štúdie agentúra DPA.

Šokujúce odhalenie: Bezos, Musk aj Soros! Americkí superboháči neplatia takmer žiadne dane

Aby sa jedinec mohol počítať k percentu najbohatších ľudí na svete, musel vlani vlastniť viac ako milión dolárov. O rok predtým mu na to stačilo iba 988 103 USD, uvádza štúdia. Rok 2020 sa stal prvým za desať rokov, počas ktorých Credit Suisse štúdiu zverejňuje, kedy dolároví milionári tvorili viac než percento všetkých dospelých.

S odstupom najväčšia skupina dolárových milionárov žila vlani v USA. Bolo ich takmer 22 miliónov, čo je o 1,73 milióna viac ako predvlani. Za nimi nasleduje Čína so zhruba 5,3 miliónmi milionárov, ktorých vlani v tejto ázijskej krajine pribudlo 257-tisíc, a Japonsko (3,7 milióna - nárast o 390-tisíc). V Nemecku sa vlani začalo novo počítať medzi dolárových milionárov 633-tisíc ďalších ľudí, dokopy ich tak v krajine žije okolo 2,95 milióna.

Napriek KORONAVÍRUSU sa zrodilo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Credit Suisse)

"S ohľadom na obmedzenú spotrebu úspory domácností prudko stúpli, čo zvýšilo ich finančné bohatstvo a znížilo ich dlhy," vysvetľuje Nannette Hechler-Fayd'herbeová, ktorá je vedúcou výskumného oddelenia Credit Suisse. "Najväčší dopad má pravdepodobne zníženie sadzieb zo strany centrálnych bánk. Je to jeden z hlavných dôvodov rastu cien akcií a cien domov, ktoré sa zase premietajú priamo do našich výpočtov bohatstva domácností," dodala.

Credit Suisse vo svojej štúdii zohľadňuje držanie hotovosti, bankové vklady, cenné papiere, pohľadávky voči poisťovniam a nehnuteľnosti. Autori štúdie počítajú s tým, že počet dolárových milionárov porastie aj v nasledujúcich rokoch rýchlejšie ako priemerné majetky. Podiel na tom bude mať okrem iného aj zhodnocovanie akcií, domov a bytov.

Viac o téme: ŠtúdiaMilionáriBohatstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu