Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zmena koncového vlastníka PPF: Vdova po miliardárovi Kellnerovi sa stala najbohatšou Češkou!

Fotografia z pohrebu Petra Kellnera Zobraziť galériu (4)
Fotografia z pohrebu Petra Kellnera (Zdroj: Twitter/Vladimir Mlynář, PPF Group)

PRAHA - Od smrti niekdajšieho najbohatšieho Čecha a podnikateľa Petra Kellnera ubehli už dva mesiace a začína sa rysovať, kto po ňom prevezme žezlo v jeho spoločnosti PPF. Podľa hlásenia, ktoré investičná skupina odovzdala Českej národnej banke, sa koncovým vlastníkom stala vdova Renata Kellnerová. Môže však ísť iba o dočasné riešenie, než nastane prerozdelenie podielov v rámci rodiny, upozornil Ekonomický deník. Riaditeľ pre vzťahy s verejnosťou dodal, že celý proces je ešte iba na začiatku.

Unikátne VIDEO Petra Kellnera (†56): Pravý obraz miliardára! Nelichotivé slová na adresu Čechov

Petr Kellner zahynul 27. marca pri páde vrtuľníka na Aľjaške. Po tragédii sa objavili otázniky okolo toho, čo sa stane s jeho investičnou skupinou PPF. Po takmer dvoch mesiacoch je jasné, že ľady sa pohli.

"Podľa dvojice oznámení v Centrálnom úložisku regulovaných informácií v Českej národnej banke došlo k zmene, týkajúcej sa koncového majiteľa podielov v spoločnostiach O2 Czech Republik a Moneta Money Bank. Podľa prvého oznámenia sa Renata Kellnerová - prostredníctvom reťazca firiem a skupiny PPF - stala ultimátnou majiteľkou 83,57 percenta akcií O2. Druhé oznámenie informuje o tom, že Kellnerová novo kontroluje 29,94 percenta akcií Monety," napísal v utorok Ekonomický deník.

Pietne miesto na pamiatku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Profimedia)

Petr Kellner vlastnil 98,93 % akcií PPF. Jeho majetok časopis Forbes odhadol na 293 miliárd českých korún (cca 11,5 miliardy eur). Teraz sa koncovou vlastníčkou stala jeho manželka Renata, čo z nej robí najbohatšiu ženu v Česku. Udialo sa tak po odobrení dohody dedičov, že správcom pozostalosti bude práve Kellnerová. Samotné dedičské konanie však ešte prebieha, na čo upozornil aj riaditeľ pre styk s verejnosťou v PPF Vladimír Mlynář. "Len pre presnosť. Renata Kellnerova zatiaľ iba v dedičskom konaní zastupuje dedičov. Rozhodne nemožno tvrdiť že je už dedičské konanie uzavreté. Naopak sme ešte len na začiatku," napísal na Twitteri.

Podľa Seznam Zprávy Byznys Kellnerová v súčasnosti dochádza na pravidelné týždenné schôdze novozriadeného riadiaceho výboru PPF. Nie je síce členkou, ale medzi dedičmi má hlavné slovo. Petr Kellner zomrel bez závetu, a tak si jeho majetok podelia manželka a štyri deti. Syn Petr (29) z Kellnerovho prvého manželstva, dcéra Anna a jej dve maloleté sestry. Uvidí sa, kto z nich ešte bude mať záujem podieľať sa na chode spoločnosti. Minoritnými podielnikmi v PPF sú Ladislav Bartoníček a Jean-Pascal Duvieusart.

Dcéra Anna Kellnerová sa venuje jazdectvu
Zobraziť galériu (4)
Dcéra Anna Kellnerová sa venuje jazdectvu  (Zdroj: Instagram/ @annakellnerová1)

Prvá strata v histórii

Skupina PPF vykázala v minulom roku stratu 291 miliónov eur. Na porovnanie, v roku 2019 dosiahla čistý zisk 1,005 miliardy eur. Výsledok za minulý rok predstavuje prvú stratu v histórii PPF.

Výsledky výrazne ovplyvnila prvá polovica roka. Ako uviedol server e15.cz, PPF zaznamenala v 1. polroku minulého roka stratu 384 miliónov eur. Druhý polrok bol ziskový, stratu z 1. polroka však vykompenzovať nedokázal. Zisk predstavoval 93 miliónov eur.

Zmena koncového vlastníka PPF:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Príčinou straty PPF je pandémia, ktorá tvrdo zasiahla finančnú časť najväčšej českej investičnej skupiny. V minulom roku spadol PPF Financial Holdings, ktorý zastrešuje finančný biznis celej skupiny, do astronomickej straty vo výške 555 miliónov eur. Nedarilo sa najmä skupine Home Credit, ktorá poskytuje spotrebiteľské úvery.

Viac o téme: DedičstvoPetr KellnerPPFRenata Kellnerová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu