Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Štrasburgu sa konalo inauguračné zasadnutie Konferencie o budúcnosti Európy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Jean-Francois Badias)

ŠTRASBURG - V sobotu sa v Štrasburgu uskutočnilo prvé plenárne zasadnutie Konferencie o budúcnosti Európy. Informoval o tom Európsky parlament (EP) na svojej oficiálnej webovej stránke.

"Dnešné plenárne zasadnutie je ďalším z dôležitých medzníkov fungovania konferencie, ktorá predstavuje doposiaľ nevídanú formu otvoreného a inkluzívneho európskeho demokratického procesu," uvádza sa v tlačovej správe EP. Účastníci zasadnutia vrátane občanov EÚ po úvodných vyhláseniach spolupredsedov výkonnej rady - ktorá konferenciu pripravila - diskutovali o účele konferencie pozostávajúcej z európskych a národných panelových diskusií občanov, podujatí a mnohojazyčnej digitálnej platformy. Hovorili aj o tom, čo od konferencie očakávajú.

Druhá časť zasadnutia sa podľa EP venovala procedurálnym záležitostiam, ako aj harmonogramu plenárnych zasadnutí konferencie, európskych panelových diskusií občanov a podujatia pre európskych občanov. "Na panelových diskusiách v septembri a októbri sa na základe podnetov občanov zozbieraných na platforme konferencie pripravia príspevky k budúcim plenárnym rozpravám, ako aj súbor odporúčaní, ktorými sa bude Únia ďalej zaoberať," píše sa v tlačovej správe EP.

Konferencia by podľa EP mala poskytnúť maximálny priestor mladým ľuďom a v tomto duchu pokračujú aj prípravy na októbrové Európske podujatie pre mládež, ktoré sa bude konať pod záštitou Európskeho parlamentu 8.–9. októbra. Ďalšie plenárne zasadnutie je naplánované na 22.–23. októbra. Plénum Konferencie o budúcnosti Európy pozostáva zo 108 poslancov Európskeho parlamentu, 54 zástupcov Rady (dvaja zástupcovia z každého členského štátu), troch členov Európskej komisie a zo 108 rovnocenných zástupcov zo všetkých národných parlamentov krajín EÚ a z občanov, uvádza EP.

Signatári spoločného vyhlásenia o Konferencii o budúcnosti Európy sú predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predseda Európskeho parlamentu David Sassoli a v mene portugalského predsedníctva v Rade EÚ portugalský premiér António Costa. Tí 10. marca 2021 podpisom spoločnej deklarácie potvrdili realizáciu tejto konferencie, ktorá sa oficiálne začala 9. mája 2021. Do Konferencie o budúcnosti Európy sa môžu zapojiť ľudia z celej Európy, a to prostredníctvom mnohojazyčnej jazykovej platformy dostupnej vo všetkých 24 úradných jazykoch EÚ, dodáva EP.

Viac o téme: KonferenciaEurópsky parlamentEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu