Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Biden pricestoval do Bruselu, kde sa zúčastní na summite NATO

Biden pricestoval do Bruselu, kde sa zúčastní na summite NATO
Biden pricestoval do Bruselu, kde sa zúčastní na summite NATO (Zdroj: SITA/Olivier Hoslet, Pool via AP)

BRUSEL - Americký prezident Joe Biden v rámci svojho európskeho turné v nedeľu večer pricestoval do Bruselu. V metropole EÚ, kde sa v pondelok zúčastní na svojom prvom summite NATO, strávi dva a pol dňa. Tento čas využije aj na stretnutie s belgickým kráľom Filipom a spoločné rokovania s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a predsedom Európskej rady Charlesom Michelom. Informovala belgická televízna stanica RTBF.

Americký prezident prišiel do Bruselu z trojdňového summitu lídrov skupiny G7 v Anglicku, ktorý sa skončil v nedeľu. Po skončení summitu spolu s manželkou Jill ešte absolvoval stretnutie s britskou kráľovnou Alžbetou II.

Bidenov čas príletu na bruselské vojenské letisko Melsbroek bol z bezpečnostných dôvodov utajený. Prezidentský špeciál s Bidenom tam pristál o 20:45 h miestneho času, čím sa začala jeho prvá návšteva kontinentálnej Európy od nástupu do Bieleho domu.

Podľa RTBF Biden vyjadril želanie, aby sa mu dostalo v Bruseli len skromného uvítania. Belgická vláda, v mene ktorej amerického prezidenta privítal federálny premiér Alexander De Croo, však vyslala na letisko kolónu pozostávajúcu zo zhruba 50 vozidiel. Biden by mal prenocovať na veľvyslanectve USA v Bruseli.

Pondelňajší program je v znamení summitu NATO, ktorý Biden využije aj na viacero bilaterálnych stretnutí. Za najdôležitejšie sa považuje to s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, s ktorým má rokovať aj o citlivých otázkach ľudských práv či vojny v Sýrii.

V utorok sa prezident USA stretne so šéfom belgickej federálnej vlády a prijme ho kráľ Filip. Záverečná časť jeho bruselského pobytu bude v znamení summitu EÚ-USA, v rámci ktorého bude rokovať s Von der Leyenovou a Michelom.

Viac o téme: SummitNATOBruselJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu