Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Joe Biden chcel priveľa: Jeho ambiciózny plán sa zrejme nepodarí splniť

Americký prezident Joe Biden
Americký prezident Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Spojeným štátom sa zrejme nepodarí splniť cieľ zaočkovať do 4. júla aspoň prvou dávkou vakcíny proti koronavírusu 70 percent Američanov. Tento ambiciózny plán prezidenta Joea Bidena totiž podľa agentúry AP naráža na spomalenie tempa očkovania - zatiaľ čo pred dvoma mesiacmi sa denne v USA aplikovali takmer dva milióny dávok vakcín, v súčasnosti je to len zhruba 400.000 za deň.

Ak má dôjsť k naplneniu stanoveného zámeru, muselo by za nasledujúce štyri týždne dostať minimálne prvú dávku proticovidovej vakcíny zhruba 16 miliónov nezaočkovaných dospelých, približuje AP.

Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová odmietla komentovať predpovede ohľadom pravdepodobnosti naplnenia tohto cieľa. Zdôraznila ale, že Bidenova administratíva využíva "každý prostriedok, ktorý má k dispozícii, aby sa tam (k tomuto cieľu) dostala". Dodala, že počnúc 4. júlom sa očkovanie obyvateľstva nekončí: "Od 5. júla pokračujeme v snahe zaočkovať ešte viac ľudí naprieč krajinou."

Uznávaný odborník na infekčné choroby Anthony Fauci na utorňajšom tlačovom brífingu uviedol, že stále verí tomu, že sa podarí vakcinačný cieľ dosiahnuť. Dosiaľ zaočkovalo 70 percent dospelej populácie 14 z 50 štátov USA.

Fauci upozornil, že zvýšená miera zaočkovanosti je dôležitá pre zastavenie šírenia potenciálne nebezpečných variantov vírusu vrátane takzvaného variantu delta, ktorý sa po prvý raz objavil v Indii a v súčasnosti je dominantným v Británii a čoraz viac sa šíri i v USA. Vakcíny sú voči tomuto variantu podľa Fauciho menej účinné v prípade, že ľudia nie sú chránení oboma dávkami vakcíny.

Biely dom v snahe zrýchliť tempo očkovania podporil viaceré iniciatívy, ako napríklad šancu vyhrať milión dolárov pre ľudí, čo sa dali zaočkovať či možnosť vybrať si platené voľno za účelom očkovania.

Viac o téme: PlánOčkovanieVakcínaTempoNesplnenieUSAJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu