Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Afrika má zúfalo málo vakcín proti KORONAVÍRUSU: Na očkovanie čakajú aj zdravotníci

Vakcína proti koronavírusu
Vakcína proti koronavírusu (Zdroj: TASR/AP Photo/Oded Balilty)

KAPSKÉ MESTO - V globálnych pretekoch v očkovaní obyvateľstva proti ochoreniu COVID-19 sa Afrika tragicky pohybuje na konci. V skutočnosti len sotva vyštartovala, analyzuje agentúra AP s odvolaním sa na oficiálne údaje o koronavíruse a zdravotnícke organizácie.

V Juhoafrickej republike (JAR), ktorá má najsilnejšiu ekonomiku na kontinente a najväčší počet prípadov nákazy koronavírusom, je podľa údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa plne zaočkovaných iba 0,8 percenta populácie. Na dávky vakcíny tam stále čakajú aj státisíce zdravotníckych pracovníkov.

V Nigérii, najľudnatejšej africkej krajine, je z jej viac ako 200-miliónovej populácie plne zaočkovaných len 0,1 percenta občanov. Keňa s 50 miliónmi obyvateľov má ešte nižšiu mieru zaočkovanosti. Uganda zase stiahla vakcíny z vidieckych oblastí, aby bojovala proti ohniskám nákazy vo veľkých mestách. Čad podal prvé dávky očkovacích látok až uplynulý víkend. Podľa Afrického centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (Africa CDC) nebola v najmenej piatich ďalších krajinách Afriky podaná ani jedna dávka.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uviedla, že kontinent s 1,3 miliardy obyvateľov čelí vážnemu nedostatku vakcín, keď v celej Afrike pribúdajú nové prípady infekcie. Dodávky očkovacích látok do Afriky sa "takmer zastavili", uviedla WHO minulý týždeň. "Je to nesmierne znepokojujúce a niekedy frustrujúce," uviedol riaditeľ zmieneného afrického centra John Nkengasong.

Spojené štáty a Británia naopak úplne zaočkovali viac ako 40 percent svojej populácie, štáty Európy majú zhruba 20-percentnú mieru zaočkovanosti. USA, Francúzsko i Nemecko dokonca očkujú už aj mladých ľudí, ktorým hrozí veľmi nízke riziko vážneho priebehu ochorenia COVID-19, sumarizuje AP.

 Americký prezident Joe Biden minulý týždeň predstavil plán na rozdelenie prvých 25 z celkovo 80 miliónov dávok vakcín proti covidu chudobnejším krajinám. Washington chce dávky prerozdeliť najmä medzi štáty Južnej a Strednej Ameriky, Ázie a Afriky.

Viac o téme: OčkovanieNedostatokVakcínyAfrikaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu