Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Je nejasné, či sa chce Irán vrátiť k jadrovej dohode, tvrdia Spojené štáty

Americký prezident Joe Biden
Americký prezident Joe Biden (Zdroj: SITA/Melina Mara/The Washington Post via AP, Pool)

WASHINGTON - Spojené štáty v pondelok oznámili, že si nie sú isté, či sa Irán naozaj chce vrátiť k plneniu záväzkov jadrovej dohody z roku 2015, informovala agentúra AFP.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken pred výborom amerického Kongresu pripomenul, že USA už niekoľko mesiacov s Iránom vedú nepriame rozhovory zamerané na oživenie jadrovej dohody. "Zostáva nejasné, či je Irán naozaj ochotný a pripravený urobiť, čo je potrebné, na návrat k plneniu dohody," povedal.

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf v pondelok na Twitteri napísal, že stále nie je jasné, či sú americký prezident Joe Biden a Blinken pripravení ukončiť neúspešný postup bývalého prezidenta Donalda Trumpa založený na "maximálnom nátlaku" a prestanú používať ekonomický terorizmus ako vyjednávací nástroj. Irán podľa Zarífových slov podmienky dohody dodržiava.

Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA podpísali v roku 2015 s Iránom tzv. jadrovú dohodu - známu aj pod názvom Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA) -, ktorá zaviazala Teherán, aby výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií výrazne obmedzil svoje jadrové kapacity.

Donald Trump vyňal Spojené štáty z tejto dohody 

Bývalý americký prezident Donald Trump svoju krajinu z tejto dohody vyňal v roku 2018 a následne USA voči Iránu zaviedli sankcie. Teherán reagoval tým, že postupne prestal dodržiavať niektoré záväzky vyplývajúce z dohody.

Nový americký prezident Joe Biden tvrdí, že sa k dohode opätovne pripojí v prípade, ak Irán dodrží svoje záväzky. Svetové mocnosti a Irán začali v utorok 26. mája vo Viedni piate kolo rokovaní, ktorých cieľom je zachrániť jadrovú dohodu z roku 2015. Rozhovory majú pokračovať tento týždeň.

Viac o téme: DohodaJadrováUSAIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu