Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vážne ochorenie po očkovaní proti KORONAVÍRUSU: Toto si o ňom myslí odborník!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Z Izraela pribúdajú správy o myokarditíde po očkovaní proti koronavírusu, miestne úrady vidia v tom súvislosť. Nemecký kardiológ Thomas Meinertz upokojuje: Z miliónov očkovaní je zaznamenaných len niekoľko prípadov. Väčšina z nich mala tiež mierny priebeh.

Správy z Izraela o možnej súvislosti medzi zriedkavými prípadmi zápalu srdcového svalu (myokarditída) a očkovaním proti koronavírusu nie sú z pohľadu nemeckého odborníka prekvapujúce a nemali by byť dôvodom na obavy tých, ktorí boli očkovaní.

"To nie je neočakávané a netrápi ma to. Existuje niekoľko stoviek prípadov ochorení, väčšinou ľahkých, u viac ako piatich miliónov očkovaných ľudí," uviedol kardiológ a farmakológ Thomas Meinertz. Aj z iných očkovaní je známe, že potom sa vo vzácnych prípadoch môže vyskytnúť zápal srdcového svalu vyvolaný nadmernou imunitnou reakciou. Či sú prípady v Izraeli takou reakciou, je stále úplne otvorené.

Boris Johnson vyzval lídrov k najväčšiemu počinu v dejinách medicíny: TOTO je jeho plán!

Meinertz tiež poukazuje na zvýšené vnímanie seba samého, ktoré majú mnohí ľudia po očkovaní. „Mnoho pacientov čosi očakáva a potom hlásia napríklad srdcové arytmie.“ V každom prípade je choroba častejšia u mladších ako u starších ľudí - a Meinertz zatiaľ nevidí dôkazy o tom, že by sa skutočne vyskytovala u očkovaných osôb častejšie, ako by sa v skutočnosti očakávalo.

Očkovanie vakcínou AstraZeneca
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Patrick Pleul/dpa via AP)

Ochorenie postihuje najmä mladých mužov

Výbor izraelského ministerstva zdravotníctva sa domnieva, že je pravdepodobné spojenie medzi očkovaním proti koronavírusu, najmä druhou dávkou, a myokarditídou. Po vyšetrení 275 prípadov myokarditídy v období od decembra 2020 do apríla 2021 dospel tím odborníkov k tomuto záveru. V Izraeli sa používala hlavne vakcína od spoločnosti Biontech/Pfizer.

Ako je to s ALKOHOLOM po OČKOVANÍ proti covidu? V skutočnosti by ste až TOĽKOTO dní nemali piť!

V časovej blízkosti od očkovania sa vyskytlo 148 prípadov myokarditídy - 27 prípadov z 5,4 milióna, ktorí dostali prvú dávku, a 121 prípadov z piatich miliónov, ktorí dostali druhé očkovanie. Asi polovica pacientov s myokarditídou údajne trpela predchádzajúcimi chorobami. Toto ochorenie postihuje najmä mladších mužov vo veku 16 až 30 rokov, najmä tých vo veku 16 až 19 rokov. V 95 percentách prípadov však ide o ľahké ochorenie, ktoré prejde v priebehu niekoľkých dní.

Vakcína od spoločnosti Pfizer/BioNTech
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/John Locher, File)

Vedci nevidia žiadne riziko

Meinertz zdôraznil, že takéto zápaly sa zvyčajne vyliečili samy, iba niekoľko pacientov dodržiavalo výkonnostné obmedzenia. V najnovšej správe o bezpečnosti vakcín Covid-19 od Inštitútu Paula Ehrlicha (PEI) zo 7. mája sa uvádza, že na základe dostupných údajov z Nemecka neexistuje „žiadny signál rizika“, pokiaľ ide o zápal myokardu. Správy sa budú naďalej monitorovať a prešetrovať.

Hovorkyňa PEI na požiadanie uviedla, že sa pripravujú nové informácie pre nadchádzajúcu správu o bezpečnosti, ktoré ešte stále overujú odborníci na bezpečnosť liekov. „Vyhodnotenie údajov stále nie je úplné.“ Podľa PEI mnoho zápalov myokardu prebieha asymptomaticky alebo s nešpecifickými príznakmi. Myokarditída však môže tiež spustiť život ohrozujúce srdcové arytmie. Príčinou môže byť aj vírusová infekcia.

Viac o téme: SrdceOčkovanieZápalKoronavírusMyokarditída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu