Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KORONAVÍRUS Opatrenia totálne ignorovali: VIDEO Obrovský večierok v Paríži, polícia použila aj slzotvorný plyn

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PARÍŽ - Parížska polícia v noci na nedeľu opäť rozohnala nepovolený pouličný večierok, na ktorom sa pod holým nebom zišli stovky mladých ľudí, pričom nedodržiavali opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu ani nočný zákaz vychádzania platný po 23.00 h. Polícia na akcii zadržala troch ľudí, pričom na rozhodovanie davu použila aj slzotvorný plyn. Informovala o tom agentúra AFP.

Sobotný večierok bol v poradí už tretím, ktorý sa od štvrtka konal na rozľahlom trávnatom pozemku pred parížskou Invalidovňou. Tieto zhromaždenia, nazývané aj Projekt X odkazujúc tak na rovnomenný americký film z roku 2012, zakaždým rozohnala polícia okolo 23.00 hodiny. Videozáznamy zo sobotnej akcie zverejnené na sociálních sieťach zachytávajú mládež - prevažne bez rúšok - ako skáče po streche auta, či prípadne hádže flaše na policajné dodávky.

Obdobné večierky polícia rozohnala aj v parížskych Tuilerijských záhradách či na nábreží Seiny. Ľudia si na nich cez víkend užívali teplé počasie, pričom príliš nedodržiavali epidemiologické pravidlá, ako nosenie rúšok, približuje AFP. Vo Francúzsku aktuálne platí z dôvodu pandémie nového koronavírusu zákaz nočného vychádzania, ktorý začína o 23.00 hodine. Po tejto hodine už smú byť ľudia vonku len z opodstatnených dôvodov. Zhromaždenia na verejnosti sú obmedzené na maximálne desať ľudí. Na verejnosti zároveň platí povinnosť mať na tvári rúško, a to aj vo vonkajších priestoroch, pripomína agentúra DPA.

Miera infekčnosti v ostatnom čase značne klesla ako v Paríži, tak aj vo zvyšku Francúzska. Tamojšia vláda tak plánuje ďalej uvoľňovať reštrikcie a od 30. júna by chcela už aj úplne zrušiť nočný zákaz vychádzania, približuje AFP. Úrady však zároveň občanov nabádajú, aby naďalej dodržiavali vzájomné rozstupy a ďalšie epidemiologické pravidlá.

Viac o téme: VečierokPolícia Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu