Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Britský premiér Johnson vyjadril podporu Cichanovskej a Bielorusku

Sviatlana Cichanovská a Boris Johnson Zobraziť galériu (2)
Sviatlana Cichanovská a Boris Johnson (Zdroj: SITA/Dan Kitwood/Pool via AP)

LONDÝN - Britský premiér Boris Johnson v utorok v Londýne vyjadril podporu bieloruskej opozičnej političke Sviatlane Cichanovskej a jej krajine.

"Bola to pre mňa veľká česť privítať dnes na Downing Street veľmi odvážnu Cichanovskú," napísal Johnson na Twitteri. Spojené kráľovstvo podľa Johnsonových slov stojí pri Cichanovskej a občanoch Bieloruska v "podpore demokracie, ľudských práv a právneho štátu" v ich krajine. Cichanovská vyjadrila presvedčenie, že britská vláda poskytne bieloruskému ľudu ďalšiu pomoc, napísala agentúra DPA.

Bieloruská vláda prezidenta Alexandra Lukašenka v posledných dňoch čelí kritike v súvislosti s postupom voči olympijskej šprintérke Kryscine Cimanovskej a s úmrtím aktivistu Vytaľa Šyšova, pripomína DPA. Nezvestného bieloruského občana Vytaľa Šyšova našli v utorok obeseného v parku neďaleko jeho bydliska v ukrajinskom Kyjeve. Kauzu začala vyšetrovať polícia, pričom bude preverovať aj podozrenie, že by mohlo ísť o úkladnú vraždu maskovanú za samovraždu.

Britský premiér Johnson vyjadril
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Dan Kitwood/Pool via AP)

Atlétka Cimanovská cez víkend oznámila, že bola nútená odstúpiť z olympijských hier v Tokiu a hrozila jej násilná repatriácia za kritiku bieloruskej atletickej federácie. Poľsko tejto šprintérke v pondelok udelilo humanitárne víza. Cichanovská si je podľa svojich slov vedomá, že "môže každú chvíľu zmiznúť". Zdôraznila však, že hnutie, ktoré začala, "bude pokračovať aj bez nej".

Viac o téme: PodporaBritániaBieloruskoBoris JohnsonSviatlana Cichanovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu