Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Cichanovská žiada Spojené štáty o cielené sankcie voči režimu v Bielorusku

Sviatlana Cichanovská
Sviatlana Cichanovská (Zdroj: SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

WASHINGTON - Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská, ktorá sa v pondelok stretla s ministrom zahraničných vecí USA Antonym Blinkenom, požiadala Spojené štáty o prísnejšie sankcie voči bieloruským firmám v nádeji, že ich to donúti prestať podporovať autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka. Informovala o tom agentúra AFP.

Cichanovská v utorok uviedla, že počas pondelkového stretnutia predložila Blinkenovi zoznam konkrétnych bieloruských spoločností, voči ktorým by USA mohli uvaliť ďalšie sankcie. "Chápeme, že iba samotní Bielorusi môžu doviesť krajinu k demokratickým zmenám, ale dúfame v aktívnu účasť Američanov," povedala Cichanovská. Na predloženom zozname boli podľa jej slov štátom kontrolované firmy, ktoré sa zaoberajú spracovávaním ropy, dreva či ocele.

Firmy budú podľa Cichanovskej nútené "pochopiť, že (éra) Lukašenka sa skončila a že sa treba rozhodnúť pre novú a transparentnú krajinu". Líderka bieloruskej opozície zároveň vyzvala, aby Európska únia "zacelila" medzery v sankciách, vďaka ktorým vedia firmy obchádzať sankčné opatrenia uvalené zo strany EÚ voči bieloruským firmám.

Sviatlana Cichanovská sa stala hlavnou tvárou bieloruského opozičného hnutia po tom, ako bol prezident Alexandr Lukašenko minulý rok v auguste po šiesty raz oficiálne vyhlásený za víťaza volieb, píše tlačová agentúra AFP. Autoritársky vodca vládne v bývalej sovietskej republike železnou rukou už takmer tri desaťročia. Bieloruská opozícia ani Západ vrátane Európskej únie výsledok volieb neuznávajú.

Viac o téme: SankcieUSABieloruskoAntony BlinkenSviatlana Cichanovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu