Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Szijjártó sa dohodol s Rusmi: Vakcína Sputnik V sa bude vyrábať aj v Maďarsku

Vakcína Sputnik V
Vakcína Sputnik V (Zdroj: SITA/Tibor Rosta/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko sa principiálne dohodlo s Ruskom na tom, že mu ruská strana umožní technologicky vyrábať vakcínu proti novému druhu koronavírusu Sputnik V a prípadne aj ďalšiu obdobnú ruskú očkovaciu látku. Oznámil to vo štvrtok na Facebooku maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó po tom, ako sa stretol v Petrohrade s ruským ministrom priemyslu a obchodu Denisom Manturovom.

Podľa šéfa maďarskej diplomacie musia byť ešte uzatvorené rokovania o strategickej spolupráci, po ktorých nasledujú rokovania o technologických záležitostiach.

"Dôležité je, že ruská i maďarská strana je otvorená tomu, aby sa zrejme koncom roka 2022 mohla v Maďarsku začať vyrábať vakcína na základe ruskej licencie," povedal Szijjártó, podľa ktorého je možné očakávať rastúci záujem o ruskú očkovaciu látku, ktorá je taká populárna na východe sveta.

Šéf úradu vlády Gergely Gulyás vo štvrtok v Budapešti povedal, že v debrecínskom závode na výrobu vakcín, s ktorého stavbou sa už začalo, budú vyrábať v prvom rade maďarské očkovacie látky. Szijjártó však v pondelok vyhlásil, že nový výrobný závod bude schopný vyrábať aj čínsku vakcínu, pričom Maďarsko prevezme celú výrobnú technológiu od čínskej spoločnosti Sinopharm.

Maďarsko sa pokúša ísť pri ruskej vakcíne tzv. srbskou cestou, avšak Srbsko je v tomto smere podstatne viac popredu, pretože výrobu Sputnika V spustí už koncom júna, konštatoval spravodajský server hvg.hu. Srbsko pritom už vo februári oznámilo, že začne - ako prvá európska krajina - vyrábať ruskú vakcínu.

Viac o téme: VakcínaRuskoMaďarskoKoronavírusSputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu