Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Sputnik ani po ďalšom dni neslávi veľký úspech: Záujem je v porovnaní s očakávaniami tragický!

O Sputnik stále nie je veľmi vysoký záujem Zobraziť galériu (4)
O Sputnik stále nie je veľmi vysoký záujem (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

BRATISLAVA - Napriek tomu, že Slovensko už niekoľko dní ponúka na výber možnosť výberu registrovanej alebo neregistrovanej vakcíny (Sputnik V), záujem o tú druhú spomínanú (napriek očakávaniam politikov aj expremiéra Igora Matoviča) sa neteší veľkému úspechu a v podstate ide o veľký prepadák. Svedčia o tom aj aktuálne čísla už 3 dni po začatí využívania Sputnika V. Tie nepresiahli ani hranicu 10-tisícov záujemcov.

Vláda odobrila očkovanie vakcínou Sputnik V na Slovensku, umožnia aj voľný výber vakcín (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Všetko jasne uvádza graf od Veda pomáha, podľa ktorého je záujem o Sputnik stále podpriemerný v porovnaní s očakávaniami a v porovnaní s tým, že ich máme na skladoch 200-tisíc. V čakárni je totiž len 5275 ľudí.

KORONAVÍRUS Sputnik ani po
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: vedapomaha.sk)

Očkovať sa ňou nebude zatiaľ vo všetkých mestách

Prihlasovanie na očkovanie neregistrovaným Sputnikom V spustili v utorok (1. 6.). Očkovať by sa malo dať v Lučenci, Bratislave, Michalovciach, Nových Zámkoch, Humennom, Bojniciach, Piešťanoch či Žiline. Prvá osoba má byť zaočkovaná v pondelok 7. júna.

Najväčší záujem je v Nových Zámkoch, nasleduje Žilina

Podľa aktuálnej mapy zo spomínaných piatich tisícov čakateľov je najviac v okrese Nové Zámky, a síce 391 záujemcov, nasleduje Žilina (390), či okresy ako Lučenec (253) a Piešťany (214). 

KORONAVÍRUS Sputnik ani po
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Veda Pomáha)

Povolenie na Sputnik musel rezort dokonca narýchlo opravovať

Rezort zdravotníctva dnes okrem iného navyše opravil pôvodné povolenie ministra zdravotníctva na terapeutické použitie neregistrovaného lieku a to vakcíny Sputnik V. Pôvodný dokument z marca tohto roku totiž obsahoval nepresné údaje o balení lieku.

KORONAVÍRUS Sputnik ani po
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

"Vo vydanom povolení  č. Z16507/2021 zo dňa 1.3.2021 bola nesprávne uvedená špecifikácia balenia vakcíny Sputnik V, táto chyba bola opravená. V pôvodnom znení povolenia sa uvádzalo, že za terapiu neregistrovaným liekom preberá plnú zodpovednosť  ošetrujúci lekár. Toto ustanovenie však vzhľadom na zmenu legislatívy nie je aktuálne. V zmysle novej právnej úpravy preberá prípadnú zodpovednosť štát," píše rezort.

Zodpovednosť znáša štát

Opravou sa podľa Lengvarského rezortu odstraňuje nepresnosť v špecifikácii lieku, čím sa uvádza do súladu obsah povolenia so skutočným stavom. Povolenie na terapeutické použitie neregistrovaného lieku – Sputnik V

- Opravila sa nesprávne uvedená špecifikácia balenia vakcíny Sputnik V (namiesto „lag orig. 5x3ml“ malo byť uvedené „amp. orig. 5x0,5ml“). 

- V pôvodnom znení bolo uvedené, že za terapiu neregistrovaným liekom preberá plnú zodpovednosť  ošetrujúci lekár. Na toto už počnúc 13.04.2021 nie je možné prihliadať, nakoľko otázka zodpovednosti sa po uvedenom termíne riadi platnou právnou úpravou podľa § 143j ods. 7 a 8 zákona o liekoch (362/2011 Z. z.), ktorý bol do predmetného právneho predpisu doplnený zákonom č. 133/2021 Z. z.

V danom prípade platí, že zodpovednosť za škodu na živote a zdraví znáša štát.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaZáujemKoronavírusSputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu