Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Francúzskemu turistovi hrozí v Iráne trest smrti: Neuveríte, z čoho je obvinený!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN - Iránska prokuratúra potvrdila, že v Iráne zadržiavaný francúzsky občan bude súdený za špionáž. Podľa agentúry AFP o tom v nedeľu informoval právnik zadržiavaného Benjamina Briera.

Briera, narodeného v roku 1985, zatkli v Iráne v máji 2020, keď v púšti na hranici medzi Iránom a Turkménskom vypustil dron vybavený kamerou. Obvinenie zo špionáže iránske úrady odôvodnili tým, že zhotovoval snímky v oblasti, kde je to zakázané. Podľa príbuzných bol Biere v Iráne ako turista. Brierova sestra adresovala tento týždeň otvorený list francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, v ktorom ho žiada o pomoc a angažovanie sa francúzskej diplomacie v tejto kauze.

V prípade špionáže je v Iráne možné vyniesť aj rozsudok smrti, pripomenula agentúra AFP. Briere je v Iráne obvinený aj z "propagandy proti systému" islamskej republiky, za ktoré mu hrozí strata slobody na tri mesiace až jeden rok. Jeho právnik Saíd Dehkán pre agentúru AFP uviedol, že vyšetrovanie Brierovho prípadu bolo ukončené a obžaloba potvrdila obvinenie. "Prokurátor pripravuje obžalobu a zasiela ju revolučnému súdu na pokračovanie súdneho procesu,“ uviedol Dehkán.

Brierovi, ktorý je väznený v meste Mašhad na severovýchode Iránu, hrozili aj obvinenia, že ako "neveriaci" svojím konaním ohrozil sociálny a politický zmier v Iráne, ktoré je považované za jedno z najprísnejších obvinení podľa iránskeho práva, a za konzumáciu alkoholu, ktoré sa v Iráne trestá bičovaním. V oboch prípadoch bol Biere po vyšetrovaní zbavený podozrenia. V Iráne je zadržiavaných viac ako tucet držiteľov pasov západných štátov, z ktorých väčšina má aj iránske občianstvo. Irán dvojité občianstvo neuznáva. Mimovládne organizácie túto prax Iránu odsudzujú ako politiku brania rukojemníkov, ktorá má Teheránu zabezpečiť ústupky od zahraničných mocností. Podporovatelia zadržiavaných tvrdia, že títo ľudia sú nevinní a stali sa obeťami politických hier, ktoré sa ich netýkajú.

Obvinenie Francúza v Iráne zo špionáže je nepochopiteľné, tvrdí Paríž

Obvinenia zo špionáže vznesené iránskou prokuratúrou proti zadržiavanému francúzskemu občanovi sú "nepochopiteľné", uviedlo v nedeľu ministerstvo zahraničných vecí v Paríži, ktoré cituje agentúra AFP. Benjamin Briere, ktorého v Iráne zadržali v máji 2020, bol v islamskej republike na dovolenke, priblížil francúzsky rezort diplomacie a dodal, že "nevie o ničom, čo by opodstatnilo" obvinenia voči jeho osobe.

Briera, narodeného v roku 1985, zadržali po tom, ako v púšti na hranici medzi Iránom a Turkménskom vypustil dron vybavený kamerou. Obvinenie zo špionáže iránske úrady odôvodnili tým, že zhotovoval snímky v oblasti, kde je to zakázané. Podľa príbuzných bol Briere v Iráne ako turista.

Francúzsky občan je v Iráne obvinený aj z "propagandy proti systému" islamskej republiky, za ktoré mu hrozí strata slobody na tri mesiace až jeden rok. V prípade špionáže je však v Iráne možné vyniesť aj rozsudok smrti, pripomenula agentúra AFP.

Hovorca francúzskeho ministerstva zahraničných vecí v marci uviedol, že Brierovi je poskytovaná konzulárna podpora, a že francúzske veľvyslanectvo v Teheráne s ním udržiava "pravidelný kontakt".

Viac o téme: TuristaTrestŠpionážFrancúzskoIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu