Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Joe Biden pochybuje, ako vážne sa Irán usiluje o oživenie jadrovej dohody: Bude to dlhý proces

Americký prezident Joe Biden
Americký prezident Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Prezident Spojených štátov Joe Biden v piatok uviedol, že nie je jasné, nakoľko vážne berie Irán pokračujúce diplomatické úsilie o oživenie tzv. jadrovej dohody z roku 2015. Informovala o tom agentúra DPA.

Na otázku novinára v Bielom dome, či si myslí, že Irán berie tieto rokovania vážne, Biden odpovedal kladne. "Ale ako vážne tieto rozhovory berú a čo sú pripravení urobiť, to už je druhá vec," povedal Biden a dodal, že všetky zúčastnené strany spolu stále diskutujú.

Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová neskôr uviedla, že v rámci rokovaní s Iránom bol dosiahnutý určitý pokrok. Dodala však, že Spojeným štátom bolo vždy jasné, že to bude dlhý proces.

Rokovania o oživení dohody sa začali v rakúskej metropole na začiatku apríla. Prítomná je aj americká delegácia, ktorá však s Iránom opäť rokovala len nepriamo princípom tzv. kyvadlovej diplomacie - rokovania viedla s predstaviteľmi ostatných zúčastnených mocností.

Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA podpísali v roku 2015 s Iránom tzv. jadrovú dohodu, známu aj pod názvom Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA), ktorá zaviazala Teherán, aby výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií výrazne obmedzil svoje jadrové kapacity.

USA však v roku 2018, keď bol ich prezidentom Donald Trump, od tejto dohody odstúpili a následne voči Iránu opätovne zaviedli sankcie. Islamská republika sa v dôsledku týchto sankcií ocitla za uplynulé dva roky v akútnej hospodárskej kríze, ktorú ešte prehĺbila koronavírusová pandémia. Teherán na odstúpenie USA reagoval postupným porušovaním svojich záväzkov vyplývajúcich z jadrovej dohody.

Nový americký prezident Joe Biden prisľúbil, že USA sa k dohode vrátia pod podmienkou, že Irán najskôr začne znovu rešpektovať záväzky, od ktorých upustil po Trumpovom rozhodnutí. Teherán však tvrdí, že prvý krok musia naopak urobiť USA, a to v podobe zrušenia všetkých sankcií.

Viac o téme: USAIránJadrová dohodaJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu