Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS Tisíce ľudí v Bruseli demonštrovali proti pandemickým opatreniam

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

BRUSEL - Tisíce ľudí demonštrujúcich proti obmedzeniam súvisiacim s koronavírusovou pandémiou pochodovalo v sobotu smerom k sídlu Európskej únie v belgickej metropole Brusel.

Ako píše agentúra AP, počas soboty vypukli menšie potýčky medzi políciou a účastníkmi tohto nepovoleného zhromaždenia. Demonštranti sa stretli v Bruselskom parku pri príležitosti párty zorganizovanej v rozpore s platnými protiepidemickými opatreniami. Stovky ľudí bez rúšok následne pochodovali smerom k budovám Európskej únie, pričom mnohí skandovali "Sloboda" a tvrdili, že choroba COVID-19 nie je o nič horšia ako chrípka, píše agentúra AFP.

Polícia blokovala ulice a po menších potýčkach sa im podarilo davy ľudí rozohnať. V ostatných týždňoch sa v lesoch pri parku Bois de la Cambre odohrali viaceré párty, proti ktorým polícia zasiahla vodnými delami a slzotvorným plynom, čo viedlo k početným zraneniam a zatknutiam. V Belgicku napriek zlepšujúcej sa pandemickej situácii stále platia prísne obmedzenia zakazujúce väčšinu verejných zhromaždení, pripomína AP.

Skôr v sobotu sa uskutočnil povolený protest približne 1000 zdravotných pracovníkov, ktorí žiadali vyššiu finančnú podporu a viac nemocničného personálu. "Sme unavení, pretože kríza COVID-19 viedla k predĺženiu pracovnej doby v nemocniciach a kratšiemu odpočinku. Zrušili nám veľa voľna kvôli starostlivosti o pacientov," povedala zdravotníčka Justine Lombardová. "Bolo to normálne a všetci sme to s radosťou urobili, pretože je to naša práca... ale ľudia si musia uvedomiť, že táto situácia nie je udržateľná," dodala.

Viac o téme: OpatreniaProtestPandémiaDemonštrácieBruselKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu