Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rozhovory Putina a Lukašenka pokračovali: Rusko čoskoro pošle Bielorusku 500 miliónov dolárov

Vladimir Putin a Alexandr Lukašensko vo vzájomnom objatí Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin a Alexandr Lukašensko vo vzájomnom objatí (Zdroj: SITA/Sergei Ilyin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

SOČI - Rusko schválilo druhú tranžu štátnej pôžičky pre Bielorusko v hodnote 500 miliónov dolárov (410 miliónov eur) a peniaze prevedie čoskoro, uviedol v sobotu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Ako píše agentúra TASS, druhá časť tejto pôžičky, ktorej celkovej hodnota je 1,5 miliardy dolárov (1,23 miliardy eur), bola jednou z tém druhého dňa rozhovorov ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho bieloruským náprotivkom Alexandrom Lukašenkom v ruskom Soči. Podľa Peskova sa v piatok uskutočnila oficiálna časť rokovaní a sobotňajšie stretnutie bolo "neformálne", píše agentúra AFP. Peskov poznamenal, že schválenie druhej tranže bolo avizované "dávno pred všetkými tými príbehmi o lietadle" a potvrdil, že peniaze budú prevedené pred koncom júna.

Hlavnými témami druhého dňa rozhovorov v Soči boli podľa Peskova obchod, hospodárske vzťahy a boj proti pandémii koronavírusu. Putin a Lukašenko sa však venovali aj kauze s vynúteným odklonením lietadla spoločnosti Ryanair následným zadržaním novinára Ramana Prataseviča a jeho priateľky Sofie Sapegovej.

"Prezident Lukašenko podrobne informoval svojho ruského partnera o tom, čo sa stalo s letom spoločnosti Ryanair. Na podnet ruského prezidenta prebrali aj zadržanie ruskej občianky (Sapegovej), ktorá sa nachádza v zariadení predbežného zadržania. Jej osud nám, samozrejme, nie je ľahostajný," priblížil Peskov.

Kremeľ však podľa svojho hovorcu berie do úvahy aj skutočnosť, že Sapegová má povolenie na pobyt v Bielorusku. Putin prikázal ruskému ministerstvu zahraničných vecí, aby Sapegovej prípad pozorne sledovalo, dodal Peskov. Hovorca ruského prezidenta pripomenul, že Moskva vyzvala na "úplne vyšetrenie" odklonu lietadla a kritizoval prístup EÚ, ktorý je podľa neho založený "výlučne na emóciach, a nie na snahe objasniť okolnosti tohto incidentu". Peskov ďalej uviedol, že Lukašenko počas svojho strenutia s Putinom nepožiadal Rusko o ďalšiu ekonomickú pomoc. Hlavy štátov sa taktiež nerozprávali o jednotnej mene, reagoval Peskov na otázku novinárov.

Zadržanie Prataseviča a Sapegovej vyvolalo ostrú kritiku zo strany Európskej únie i USA. Európski lídri v pondelok na mimoriadnom summite dôrazne odsúdili odklon lietadla a zadržanie Prataseviča i jeho priateľky, pričom vyzvali na ich okamžité prepustenie aj vyšetrenie incidentu. Zhodli sa tiež na potrebe nových ekonomických sankcií voči Bielorusku i na zákaze využívania vzdušného priestoru EÚ pre bieloruské letecké spoločnosti a ich prístupu na letiská členských krajín Únie.

Viac o téme: PôžičkaRuskoPutinBieloruskoLukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu