Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rusko je v Nemecku aktívne ako za studenej vojny, tvrdí šéf BfV

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Sertgei Ilyin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via A)

BERLÍN - Rusko je v súčasnosti v Nemecku rovnako aktívne ako počas studenej vojny, uviedol v rozhovore pre nemecký nedeľník Welt am Sonntagt šéf Spolkového úradu na ochranu ústavy (BfV) Thomas Haldenwang. Správu priniesla agentúra DPA.

Moskva podľa Haldenwanga výrazne zvýšila svoje aktivity. Šéf BfV uviedol, že Rusko má v Nemecku "veľmi komplexný spravodajský záujem takmer o všetky politické oblasti".

"Metódy (Ruska) sú čoraz tvrdšie a prostriedky brutálnejšie," povedal Haldenwang. V tejto súvislosti poukázal na vraždu Gruzínca v Berlíne v roku 2019, z ktorej BfV podozrieva ruské tajné služby.

Šéf Spolkovej spravodajskej služby (BND) Bruno Kahl takisto varoval pred Ruskom i Čínou. Povedal, že došlo k istej zmene mravov, kroky týchto krajín sú drsnejšie a bezohľadnejšie a záujmy presadzujú očividnejšie než v minulosti.

Haldenwang zároveň zopakoval, že najväčšou hrozbou pre nemeckú demokraciu a bezpečnosť je naďalej pravicový extrémizmus. Pripomenul teroristické siete, ako aj skupiny a politické strany krajnej pravice. Zmienil tiež nový druh násilia medzi krajne ľavicovými extrémistami.

Viac o téme: RuskoNemeckoBfVThomas Haldenwang
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu