Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Klaus tajne poslal po Nežnej revolúcii 1,3 miliardy do ZSSR: A Zeman? Rusom závratný dlh odpustil!

Miloš Zeman a Václav Klaus v roku 1998 Zobraziť galériu (4)
Miloš Zeman a Václav Klaus v roku 1998 (Zdroj: TASR/AP)

PRAHA - Aj keď od Nežnej revolúcie ubehli už vyše tri desaťročia, až teraz sa podarilo českým investigatívcom na základe unikátnych dokumentov odhaliť utajované skutočnosti. Vtedajší minister financií Václav Klaus zohral významnú úlohu pri poslaní 1,3 miliardy dolárov na pomoc ZSSR. Miloš Zeman ako premiér potom za podivných okolností Rusom vrátenie väčšiny peňazí odpustil.

Zvrat po objavení tajného dokumentu! Komunistických papalášov Jakeša a Štrougala obvinili

Uvedený príbeh sa podarilo zrekonštruovať aktualne.cz, Hospodárskym novinám a týždenníku Respekt v spolupráci s protikorupčnou organizáciou Ružový panter na základe štátom utajovananých dokumentov, ktoré až teraz vydal český Národný archív.

Koncom roku 1989 to s komunistickými vládami v okolitých štátoch už vyzeralo biedne a klinec do rakvy im zasadil aj pád Berlínskeho múru, symbolu železnej opony. V časoch horúčkovitých politických zmien došlo 10. novembra k uzavretiu dohody medzi československou vládou pod vedením Ladislava Adamca a ZSSR o poskytnutí obrovskej pôžičky vo výške až dvoch miliárd takzvaných prevoditeľných rubľov. Federálny parlament o ničom nevedel.

"Ministri Adamcovej vlády tak potvrdili dohodu, ktorú v apríli 1989 začal na Federálnom ministerstve financií pripravovať aj vysoko postavený úradník Zdeněk Rachač. Vedený ŠtB ako spolupracovník, ktorý na post nastúpil o dva mesiace skôr po mnohoročnom pobyte v Moskve, kde pracoval v ústredí Rady vzájomnej hospodárskej pomoci... Osoba Rachača je pre tento príbeh zásadná. Rovnaký muž je v niekoľkých iných rolách viac ako dvadsať rokov spojený s dianím okolo úveru a jeho vymáhaním," napísali investigatívci.

Klaus tajne poslal po
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Komunisti to nestihli, Klaus áno

Pád režimu bol rýchlejší ako zrealizovanie pôžičky, no zámer špičiek KSČ prebral Václav Klaus - minister financií prvej ponovembrovej vlády Mariána Čalfu. Na ministerstve zostal aj Rachač a stal sa Klausovým poradcom. Dokumenty dokazujú, že aj napriek protestom vtedajších bankárov, Sovietom odišlo v prepočte 1,3 miliardy amerických dolárov a Rusi dlh uznali. Využitie obrej sumy však zostáva nejasné. Podľa plánu mali byť peniaze prevedené banke hospodárskej pomoci v troch splátkach. Sovietsky zväz však v decembri 1991 skolaboval a nástupnícke Rusko úver nesplatilo. Exprezident Klaus popiera, že by o toku peňazí vedel. Dokumenty však dokazujú opak.

Zeman odpustil Rusku väčšinu dlhu

"Úver 1,3 miliardy dolárov sa v 90. rokoch v tichosti ocitol v balíku takzvaného ruského dlhu, o ktorom vtedajší politici tvrdili, že ide o staré pohľadávky z prednovembrových čias... Na prelome tisícročí do príbehu ruského dlhu vstupuje Miloš Zeman, premiér kabinetu, ktorému Klausova ODS po uzavretí opozičnej zmluvy umožnila vládnuť. Nasledujúce kroky vyvolali silné kontroverzie. Zeman s Rusmi urýchlene dohodol, že ťažko vykonateľný ruský dlh v celkovej výške zhruba 100 miliárd korún Česku splatiť nemusí. Dohodu podpísal ako minister financií Jiří Rusnok, neskorší predseda úradníckej vlády Miloša Zemana a dnešný guvernér ČNB," napísal server aktualne.cz.

Klaus tajne poslal po
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

V podstate podľa dohody Česko odpustilo Rusku 4/5 dlhu, čo bolo veľmi nevýhodné. Iné krajiny ako veritelia totiž vymohli oveľa vyššiu časť svojich pohľadávok. Splatenie zvyšku malo prebehnúť nie priamo medzi štátmi, ale prostredníkom, ktorým sa stala neznáma pražská firma Falkon Capital. Pred ňou varovali aj české tajné služby. Medzi zakladateľov Falkon Capital patrí Gruzínec Paata Mamaladze, ktorého vtedy médiá označili za bývalého agenta sovietskej, resp. ruskej vojenskej rozviedky GRU.

Masívna korupcia?

"Firma mala v tom čase základný kapitál 2,5 milióna korún. Napriek tomu z neznámych zdrojov Českej republike skutočne zaplatila viac ako 20 miliárd korún. Vláda na Falkon Capital vzápätí podľa dohody previedla celý stomiliardový ruský dlh. Z pohľadu českej vlády sa tým transakcia skončila. Z celého balíka ruského dlhu Česko prostredníctvom Falkon Capital nevymohlo ani tú časť, ktorú Sovietom už po nežnej revolúcii poslalo ministerstvo financií pod vedením Václava Klausa. Ukázalo sa tiež, že Rusi na úhradu svojho dlhu Česku uvoľnili nie 20 miliárd, ale 50 miliárd korún - teda zhruba polovicu dlžných peňazí. Kde zvyšných 30 miliárd skončilo a koľko z toho bola provízia Falkonu, sa nikdy nevyjasnilo. Dodnes existuje podozrenie, že celý obchod sprevádzala masívna korupcia," dodáva aktualne.cz s tým, že spomínaný eštébák Zdeněk Rachač v roku 2012 nastúpil do predstavenstva Falkon Capital a strávil v tam päť rokov. 

Viac o téme: Václav KlausMiloš ZemanZSSR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu