Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Klausa vytočili otázky o jeho tajnej pôžičke ZSSR: VIDEO V polovici živého vysielania odišiel z rádia!

Václav Klaus odišiel zo štúdia Zobraziť galériu (3)
Václav Klaus odišiel zo štúdia (Zdroj: YouTube/Český rozhlas Radiožurnál)

PRAHA - Bývalý český prezident Václav Klaus v stredu predčasne ukončil živý rozhovor pre Český rozhlas - Radiožurnál, v ktorom odpovedal na otázky týkajúce sa jeho údajnej úlohy pri pôžičke Sovietskemu zväzu. Moderátora relácie obvinil z klamstva. Podľa Českého rozhlasu (ČRo) ale boli položené otázky korektné a vecné. Niektoré médiá minulý týždeň uviedli, že Klausom vedené ministerstvo financií odoslalo na prelome 80. a 90. rokov do ZSSR tajne pôžičku približne 1,3 miliardy amerických dolárov. Klaus to opakovane označil za lož.

Klaus tajne poslal po Nežnej revolúcii 1,3 miliardy do ZSSR: A Zeman? Rusom závratný dlh odpustil!

Klaus v stredu v Rádiožurnále zopakoval, že ide o znôšku klamstiev a výmyslov "aktivistických novinárov." Odmietol, že mal s prevodom peňazí čokoľvek spoločné. Podľa Klausa nikto žiadne peniaze do Sovietskeho zväzu neposlal, len bola otvorená úverová linka na nákup tovaru z Československa, ktorá bola v gescii ministerstva zahraničného obchodu, nie financií.

Klaus v rozhovore opakovane vytkol moderátorovi Rádiožurnálu, že ho nepočúva a že sa "zbláznil". Rovnako ho obvinil z klamstva a z toho, že sa nesnaží pochopiť jeho vysvetlenie. "Klamete zámerne s ostatnými súdruhmi z Hospodárskych novín, asi do ich klanu patríte," povedal Klaus moderátorovi. Po zhruba desiatich minútach sa Klaus zdvihol a rozčúlene odišiel zo štúdia.

Rozhlas pochybenie moderátora nevidí

Výhrady k spôsobu vedenia rozhovoru rozhlas odmieta. "Moderátor relácie 20 minút Rádiožurnálu Vladimír Kroc kládol otázky vecne a korektne," uviedol na otázku ČTK hovorca ČRo Jiří Hošna. Rozhlas je podľa neho presvedčený o tom, že moderátor viedol rozhovor v súlade so zákonom o ČRo aj s kódexom tohto verejnoprávneho média.

Článok o tom, že Klausom vedené ministerstvo financií tajne odoslalo na prelome 80. a 90. rokov do Sovietskeho zväzu pôžičku vydali Hospodárske noviny 25. mája. Denník sa odvoláva na dokumenty z Národného archívu, ktoré vypátral v spolupráci so serverom Aktuálně.cz, týždenníkom Respekt a protikorupčnou organizáciou Ružový panter.

Podľa Klausa ide o útok na jeho osobu

Klaus už v deň zverejnenia článku označil informácie za neuveriteľnú znôšku klamstiev. Podľa neho išlo o vopred pripravený útok na jeho osobu, eventuálne s cieľom blokovať jeho prípadný návrat do politiky.

Klausa vytočili otázky o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/Český rozhlas Radiožurnál)

Organizácia Inštitút Václava Klausa označila tvrdenia obsiahnuté v článku za lživé a za príklad "obludnej dezinformačnej kampane založenej na totálnej neprofesionalite a nevzdelanosti". Nakladateľstvo Economia, pod ktoré spadajú Hospodárske noviny a server Aktuálně.cz, inštitút cez víkend vyzval k verejnému ospravedlneniu.

Šéfredaktori odmietli obvinenia

Šéfredaktori Hospodárskych novín a Aktuálně.cz vo včera zverejnenej odpovedi dôrazne odmietli obvinenia z vedenia lživej kampane. Redaktori aj editori článku podľa nich bez zlého úmyslu použili niektoré zjednodušujúce spojenia, ktoré ale nemali vplyv na podstatu oznámenia, že okolo vzniku aj vyrovnania takzvaného ruského dlhu panuje množstvo nejasností. "Formulácie, v ktorých sme sa dopustili príliš veľkej mediálnej skratky, sme opravili," uviedli šéfredaktori.

Viac o téme: RozhovorRádioPôžičkaVáclav KlausZSSRRádiožurnál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu