Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Eurokomisia uzatvorila dohodu s Pfizer/BioNTech o vakcínach proti KORONAVÍRUSU

Vakcína Pfizer/BioNTech
Vakcína Pfizer/BioNTech (Zdroj: SITA/AP Photo/Ted S. Warren, File)

BRUSEL - Európska komisia (EK) uzatvorila zmluvu s farmaceutickými spoločnosťami BioNTech a Pfizer na dodávku ich protikoronavírusovej vakcíny na roky 2022 a 2023. Informoval o tom v utorok na Facebooku premiér SR Eduard Heger.

"Mutácie predstavujú stále veľké riziko a je potrebné pravidelne obnovovať imunitu. Dodávky musia byť spoľahlivé a spravodlivé pre všetky členské štáty, inak nám hrozia nové ohniská," napísal Heger, ktorý je na mimoriadnom samite EÚ v Bruseli. "Podporil som aj záväzok na darovanie istého množstva vakcín do konca roka 2021. Prioritou sú dodávky do susedstva EÚ," dodal. Podľa Hegera "musíme byť solidárni aj s tretími krajinami, ale aj zodpovední. Inak sa vírus môže opätovne šíriť od pracovníkov mimo EÚ".

Európska komisia (EK) vo štvrtok (20. 5.) podpísala v poradí tretiu dohodu s farmaceutickými spoločnosťami BioNTech a Pfizer. Zabezpečí tým pre všetky členské štáty EÚ dodatočných 1,8 miliardy dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19 v období od konca roka 2021 do roku 2023. Nová dohoda umožní nákup 900 miliónov dávok súčasnej vakcíny, ako aj vakcíny prispôsobenej na nové varianty vírusu s opciou na nákup ďalších 900 miliónov dávok.

Lídri sa zhodli na potrebe zaistiť dostatok vakcín

Rokovania lídrov EÚ o zdravotnej situácii v EÚ spojenej s novým koronavírusom a o klimatických cieľoch boli náročné, ale podnetné. Uviedol to v utorok po skončení dvojdňového summitu EÚ v Bruseli premiér SR Eduard Heger.

V rámci spoločného boja proti pandémii ochorenia COVID-19 je podľa jeho slov zhoda na zvýšení produkcie proticovidových vakcín pre potreby členských krajín EÚ, ale aj pre ostatné krajiny sveta, ktorým Únia pomáha, aby sa podarilo dosiahnuť celosvetovo kolektívnu imunitu. "Pre nás je dôležité sa poučiť a zabezpečiť, aby v budúcnosti všetky členské krajiny mali z hľadiska možnej revakcinácie obyvateľstva alebo vzniku nových mutácií včasný a dostatočný prístup k vakcínam pre svoje obyvateľstvo," vysvetlil premiér.

Pripomenul, že hlavy vlád a štátov EÚ hovorili aj o takzvaných COVID pasoch, ktoré majú uľahčiť cestovanie Európanov. Dodal, že členské krajiny vrátane Slovenska sa na spustenie tohto dokumentu pripravujú, aby bol k dispozícii do konca júna, pričom momentálne prebieha diskusia na technickej úrovni, aby nedochádzalo k používaniu rôznych pravidiel medzi krajinami.

Viac o téme: DohodaVakcínyKoronavírusPfizerEurokomisiaBioNTech
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu