Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Oneskorený vedľajší účinok po očkovaní proti KORONAVÍRUSU: Čo je to covidové rameno?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LANGEN - Očkovanie proti koronavírusu môže viesť k vedľajším účinkom a nežiaducim reakciám. Aj kvôli rýchlo vyvinutým vakcínam proti Covidu-19 je zostavený špeciálny zoznam. Na ňom sa nachádza aj covidové rameno. Odborníci však ubezpečujú, že sa netreba ničoho obávať.

Lekár vysvetlil, ako funguje vakcinácia, kedy sa vytvorí imunita či kto sa má dať zaočkovať (Zdroj: MZ SR)

Bolesť v mieste vpichu je najbežnejším vedľajším účinkom všetkých štyroch vakcín schválených v EÚ. Pre niektorých to však nekončí. Sťažujú sa, že celé rameno bolí tak veľmi, že sa dá len ťažko zdvihnúť. Problematické je dokonca aj písanie na klávesnici. Bolo tiež hlásené začervenanie, opuch a svrbenie v okolí miesta vpichu. Popisy „covidového ramena“ pochádzajú častejšie od mladých žien, ktoré boli imunizované vakcínou mRNA - a môžu vyvolávať znepokojenie.

Chcete vedieť, či ste po očkovaní chránení proti KORONAVÍRUSU? Toto určite nerobte

Nemecký Inštitút Paula Ehrlicha (PEI) tieto nežiaduce účinky po očkovaní zahrnul aj do správy. Píše sa v nej: „Tieto oneskorené lokálne reakcie sa môžu vyskytnúť asi týždeň po očkovaní a vyznačujú sa začervenaním kože a opuchom na zaočkovanej paži a sú v niektorých prípadoch spojené s bolesťou alebo svrbením.“ Spolková vakcínová agentúra ďalej tvrdí, že môže trvať až osem dní, kým bolesť v paži vyvrcholí. Spočiatku sa v tejto súvislosti vyskytli iba prípady vakcíny Moderna, a preto sa hovorilo aj o „ramene Moderna“. Teraz je zrejmé, že nepríjemný účinok sa vyskytuje aj pri vakcíne Biontech.

Oneskorený vedľajší účinok po
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Hendrik Schmidt/dpa-Zentralbild)

Hovorovo známe covidové rameno nie je ani neočakávaným, ani nebezpečným vedľajším účinkom očkovania. Už pri schválení vakcín od spoločností Biontech a Moderna sa o tom vedelo. Nepríjemnú bolesť v ramene, ktorá bola hlásená v klinickej štúdii s liekom Moderna u 0,8 percenta z 30 000 účastníkov štúdie po prvej vakcinácii a u 0,2 percenta po druhej vakcinácii, nie je potrebné liečiť osobitne. Podľa publikácie vedcov z Massachusetts General Hospital v Bostone problémy trvajú dva až jedenásť dní. V priemere zmiznú samy od seba po štyroch až šiestich dňoch. Postihnutým sa však odporúča, aby sa počas tohto obdobia vyhýbali cvičeniu a fyzickej námahe.

Testovanie odhalilo: Tieto vakcíny účinkujú aj proti indickej mutácii KORONAVÍRUSU

Aj v USA, kde sa používajú takmer výlučne vakcíny mRNA, boli mesiace hlásené začervenanie a pocity napätia ako vedľajšie účinky v ramene po očkovaní - v médiách sa označujú ako covidové rameno. „Neexistujú dôkazy o tom, že odpoveďou je niečo iné ako časovo obmedzená reakcia, keď začne fungovať imunitný systém tela,“ uviedla pre USA Today Esther Freemanová, ktorá pracuje vo všeobecnej nemocnici v Massachusetts a vedie dermatologický register pre Covid-19. Všetky hlásenia prípadov, ktoré sa vyskytnú po očkovaní vakcínou proti Covidu-19, sa zhromažďujú v tomto registri.

Oneskorený vedľajší účinok po
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Esteban Felix)

Príčiny sú zatiaľ neznáme

Zatiaľ nie je jasné, prečo majú niektorí ľudia také silné reakcie. Je tiež neobvyklé, že sa objavia pomerne neskoro, päť až deväť dní po prvej vakcinačnej dávke. Vedľajšie účinky vakcín proti Covidu-19 sa zvyčajne vyskytujú jeden až dva dni po očkovaní. Odborníci majú podozrenie na určitú reakciu imunitného systému, ktorá sa vyskytuje iba u niektorých ľudí. Na druhej strane alergické reakcie sú skôr vylúčené, pretože po druhej dávke očkovania má covidové rameno podstatne menej očkovaných osôb. V prípade alergie by sa však takéto reakcie vyskytli intenzívnejšie. „Časový interval medzi očkovaním naznačuje oneskorenú kožnú reakciu z precitlivenosti v súvislosti s vývojom vlastného imunitného systému, ktorý je zdraviu neškodný,“ sumarizuje PEI.

Oneskorený vedľajší účinok po
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Aj keď je covidové rameno nepríjemné alebo veľmi bolestivé, rozhodne by ste nemali upustiť od druhej dávky očkovania Covid 19. „Nie je dôvod pozastaviť alebo oddialiť druhú očkovaciu dávku u postihnutých ľudí,“ píše PEI. Ak bolesť alebo svrbenie vôbec neznesiete, mali by ste miesto najskôr ochladiť. V ojedinelých prípadoch je možné vyhľadať lekára.

Rovnako ako vedľajšie účinky po očkovaní vakcínou proti Covidu 19 môžu spôsobiť, že sa cítite neistí, aj ľudia, ktorí boli očkovaní, sú niekedy podráždení, ak potom necítia žiadne reakcie. Potom sa rýchlo naskytne otázka: Bude na mňa očkovanie vôbec fungovať? Určite áno, upokojujú odborníci. Je to jednoducho preto, lebo imunitný systém reaguje odlišne a v priebehu rokov sa tiež mení. Očkovanie bez vedľajších účinkov je v poriadku.

Viac o téme: BolesťOčkovanieVakcínaVedľajšie účinkySvrbenieCovidove rameno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu