Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Grécki hasiči dostali pod kontrolu hlavný front lesného požiaru pri Aténach

Požiar pri Aténach Zobraziť galériu (4)
Požiar pri Aténach (Zdroj: SITA/AP Photo/Valerie Gache)

ATÉNY - Niekoľko sto gréckych hasičov pokračovalo v sobotu už tretí deň v boji proti rozsiahlemu lesnému požiaru neďaleko Atén, po zlepšení poveternostných podmienok sa im však podarilo dostať pod kontrolu hlavný front plameňov. Informovala o tom agentúra AFP.

Požiar v oblasti pohoria Jerania, zhruba 90 kilometrov západne od gréckej metropoly, je "jedným z najväčších za uplynulých 20 až 30 rokov a prišiel skoro v tejto sezóne", povedal šéf hasičov Stefanos Kolokuris pre televíziu ANT1.

Do boja proti plameňom bolo zapojených vyše 270 hasičov, ktorých podporilo 16 lietadiel i vojaci. Oheň dosiaľ podľa odhadov zničil viac než 55 štvorcových kilometrov borovicového lesa a ďalších porastov vrátane poľnohospodárskych plodín. Zranenia zatiaľ neboli hlásené, požiar však poškodil alebo zničil nešpecifikovaný počet domov a v oblasti evakuovali desiatky dedín a osád.

Požiare pri Aténach.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: AP Photo/Petros Giannakouris)

Civilná ochrana uviedla, že požiar vypukol v stredu večer neďaleko dediny Schinos pri dovolenkovom stredisku Lutraki na pobreží Korintského zálivu, zjavne v dôsledku vypaľovania vegetácie v olivovom háji. Dym z neho pocítili aj v Aténach. Je to prvý lesný požiar v Grécku v tohtoročnej "sezóne". Tieto požiare sú pre krajinu každoročným problémom najmä v období letného sucha s vysokými teplotami vzduchu a silným vetrom, približuje AFP.

Lesné požiare v Aténach.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: AP Photo/Valerie Gache)

V roku 2018 zahynulo pri požiari v pobrežnej dedine Mati blízko Atén 102 ľudí. Išlo o najhoršiu katastrofu spojenú s požiarom v novodobých dejinách Grécka.

Viac o téme: PožiarOheňHasičiHasenieLesný požiarAtény
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu