Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mohutný požiar v tábore pre jezídskych presídlencov: Plamene zničili vyše 400 stanov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Najmenej 400 stanov bolo zničených pri mohutnom požiari, ktorý v piatok vypukol v utečeneckom tábore v autonómnom irackom regióne Kurdistan. Ako informovala iracká agentúra INA, v tábore žijú tisíce vysídlencov z jezídskej náboženskej menšiny.

Hovorca regionálneho úradu civilnej ochrany uviedol, že pri požiari, ktorý sa podarilo dostať pod kontrolu, utrpelo zranenia šesť ľudí. Príčinu požiaru určí vyšetrovanie.  Ako informovali miestne médiá, likvidáciu požiaru skomplikovali výbuchy horľavých materiálov vrátane plynových fliaš.

Jezídi sú etnicko-náboženská komunita, ktorej členmi sú najmä Kurdi zo severného Iraku. Náboženská viera jezídov sa zakladá na prvkoch islamu a kresťanstva, ale najmä jarsanizmu, starokurdského náboženstva, ktoré historicky vychádza zo staroperzského učenia Zarathuštru – zoroastrizmu. Stovky rokov sú prenasledovaní najmä zo strany moslimov, ktorí v nich vidia vyznávačov diabla.

V roku 2014, keď sa severu Iraku zmocnila džihádistická organizácia Islamský štát, jeho prívrženci jezídskych mužov povraždili, chlapcov naverbovali za detských vojakov a ženy donútili k sexuálnemu otroctvu. O život takto prišlo niekoľko tisíc jezídov a ďalších takmer 100.000 ich utieklo do zahraničia alebo do iných častí Iraku. Napriek tomu, že Islamský štát bol v Iraku nakoniec porazený, tisíce jezídskych presídlencov žijú stále v utečeneckých táboroch v Kurdistane, keďže ich domovy boli zničené. Ako informovala agentúra AFP, počet jezídov žijúcich v rôznych krajinách sveta sa odhaduje na 1,5 milióna. Asi 550.000 z nich žilo na severozápade Iraku v okolí enklávy Sindžár.

Viac o téme: PožiarKáhira
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu