Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Británia bude zelenšia: Pre prevádzky sa zvyšuje poplatok za plastové tašky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/DPA/Sebastian Gollnow)

LONDÝN - Poplatok za jednorazové plastové tašky v Anglicku sa od piatka 21. mája zvyšuje z piatich na desať pencí (približne 12 eurocentov) a bude sa vzťahovať na všetky typy prevádzok. Vyplýva to z tlačovej správy, ktorú 7. mája na svojej webovej stránke zverejnila britská vláda.

Cieľom tohto opatrenia je podľa britskej vlády ešte viac znížiť predaj plastových tašiek. Ten od októbra 2015, keď Anglicko zaviedlo za plastové tašky poplatok päť pencí, poklesol o 95 percent. Poplatok zavedený pred vyše piatimi rokmi sa však vzťahoval len na obchody a reťazce s viac ako 250 zamestnancami. Bežný obyvateľ Anglicka v súčasnosti kúpi vo veľkých supermarketoch priemerne štyri plastové tašky ročne. V roku 2014 to bolo 140 takýchto tašiek, píše sa na webe britskej vlády.

"Zavedenie poplatku päť pencí bol mimoriadny úspech, ktorý znížil predaj škodlivých plastových tašiek v supermarketoch o pozoruhodných 95 percent," povedala Rebecca Powová, štátna tajomníčka ministerstva životného prostredia.

"Musíme urobiť ďalšie kroky, aby sme chránili naše prírodné prostredie a oceány, a preto teraz tento poplatok rozširujeme na všetky prevádzky," povedala.

Viac o téme: PoplatkyEkológiaPlastyTaškyBritániaPrevádzky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu