Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Dostali ste vakcínu od AstraZenecy? Potvrdené: Dve dávky majú až takúto účinnosť!

Vakcína od spoločnosti AstraZeneca
Vakcína od spoločnosti AstraZeneca (Zdroj: SITA/AP Photo/Matthias Schrader, File)

LONDÝN - Dve dávky vakcíny, ktorú britsko-švédska firma AstraZeneca vyvinula v spolupráci s Oxfordskou univerzitou, majú účinnosť okolo 85 až 90 percent pri zamedzení vzniku príznakov choroby covid-19. Oznámil to vo štvrtok anglický úrad verejného zdravia (RP), ktorý sa opiera o analýzu dát o očkovaných v Británii.

Výborné správy: Protilátky po vakcíne proti KORONAVÍRUSU dosiahli neuveriteľné číslo!

Britániu zasiahla covidová pandémia veľmi tvrdo a krajina má jeden z najväčších počtov obetí na svete. Zároveň ale ostrovné kráľovstvo patrí ku krajinám s najrýchlejším očkovaním, čo vytvorilo veľké množstvo dát o účinnosti vakcín.

VIDEO Pilotná verzia COVID pasov sa na Slovensku testuje. Dovtedy budeme používať dočasné certifikáty.

Pilotná verzia COVID pasov sa testuje, spustená by mala byť načas, dovtedy budeme používať dočasné certifikáty (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Maarty)

Anglický úrad verejného zdravia vo štvrtok uviedol, že odhadovaná účinnosť vakcíny AstraZeneca je 89 percent. U ďalšej hojne používanej očkovacej látke firiem Pfizer/BioNTech bola predtým účinnosť odhadnutá na 90 percent.

Prvá analýza svojho druhu

"Táto nová dátová analýza ukazuje na neuveriteľný účinok, ktorý môžu mať obe dávky vakcíny, pričom druhá dávka vakcíny Oxford/AstraZeneca poskytuje ochranu až 90 percent," povedal britský vládny koordinátor pre očkovanie Nadhim Zahawi. RP uviedol, že prvá analýza svojho druhu týkajúca sa účinnosti AstraZenecy ešte nebola publikovaná v žiadnom odbornom časopise.

Británia očkuje vakcínou Pfizer/BioNTech od decembra a očkovacou látkou AstraZeneca od januára. V apríli začala používať tiež vakcínu americkej spoločnosti Moderna. RP upozornil, že u americkej očkovacej látky nepatrne klesá účinnosť desať týždňov po podaní prvej dávky. Británia pritom predĺžila interval medzi prvou a druhou dávkou na 12 týždňov, ale minulý týždeň ho skrátila na osem týždňov u vekovej skupiny nad 50 rokov.

Viac o téme: účinnosťOčkovanieVakcínaKoronavírusAstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu