Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Biden očakáva významnú deeskaláciu bojov: Maas plánuje návštevu

Americký prezident Joe Biden počas príhovoru v americkom Kongrese
Americký prezident Joe Biden počas príhovoru v americkom Kongrese (Zdroj: SITA/Melina Mara/The Washington Post via AP, Pool))

JERUZALEM - Americký prezident Joe Biden v stredajšom telefonickom rozhovore povedal izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi, že ešte v priebehu tohto dňa očakáva "významnú deeskaláciu" bojov medzi židovským štátom a Palestínčanmi. Informoval o tom Biely dom vo vyhlásení, z ktorého cituje agentúra AFP.

Biden podľa vyhlásenia zverejneného po štvrtom telefonickom rozhovore s Netanjahuom od vypuknutia najnovšej palestínsko-izraelskej krízy vyjadril tiež očakávanie, že deeskalácia povedie k prímeriu. Spojené štáty sú blízkym spojencom židovského štátu od jeho vzniku. Rezolúciu BR OSN o prímerí medzi Izraelom a Palestínčanmi v pondelok Washington zablokoval už tretíkrát v priebehu týždňa. Ako pripomína panarabská televízia al-Džazíra, USA od roku 1972 už najmenej 53-krát vetovali rezolúcie BR OSN, ktoré boli kritické voči Izraelu.

Hovorkyňa nemeckého ministerstva zahraničných vecí v tejto súvislosti v stredu oznámila, že šéf diplomacie Heiko Maas vo štvrtok navštívi Izrael a palestínske územia. V Izraeli sa stretne s ministrami obrany a zahraničných vecí, ako aj s prezidentom Reuvenom Rivlinom. Maas chce navštíviť aj palestínske mesto Ramalláh v Predjordánsku a stretnúť sa tam s palestínskym premiérom Muhammadom Štajjom. Nemecký minister však krátko predtým uviedol, že jeho pracovnú cestu ešte nepotvrdili izraelské úrady.

Najnovšie boje medzi militantmi z pásma Gazy, v ktorom vládne hnutie Hamas, a Izraelom sa začali 10. mája. Podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva prišlo v Gaze o život najmenej 217 ľudí, z toho viac než štvrtinu tvoria deti. Podľa informácií izraelskej armády zahynulo viac než 160 militantov. Izraelská strana doteraz hlásila 12 obetí.

Viac o téme: PalestínaBenjamin NetanjahuJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu