Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

USA bude hľadať diplomatické riešenie na odzbrojenie KĽDR, vyhlasuje Joe Biden

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Spojené štáty a Južná Kórea sú "hlboko znepokojené" severokórejským jadrovým programom a pripravené hľadať diplomatické riešenie, americký prezident Joe Biden vyhlásil po prijatí juhokórejského prezidenta Mun Če-ina v Bielom dome v piatok.

Rokovania s Pchjongjangom musia byť zamerané na "pragmatické kroky, ktoré zmiernia napätie a posunú nás bližšie ku konečnému cieľu denuklearizácie kórejského polostrova", uviedol Biden. Prezident Spojených štátov takisto oznámil, že vymenoval amerického diplomata Sung Kima na pozíciu Špeciálneho zástupcu USA pre KĽDR.

Mun Če-in uvítal toto rozhodnutie a aj ochotu americkej vlády zasadzovať sa za denuklearizáciu diplomatickou cestou."Mám veľké očakávania," povedal Mun Če-in. "Najnaliehavejšia spoločná úloha, ktorá naše dve krajiny čaká je dosiahnutie úplného jadrového odzbrojenia a trvalého mieru na kórejskom polostrove."

Biden prisľúbil, že USA budú nastavovať svoju politiku voči Pchjongjangu v úzkej spolupráci s Južnou Kóreou a nazval "pevné" spojenectvo so Soulom základom bezpečnosti, mieru a prosperity v regióne.

Viac o téme: OdzbrojenieUSAKĽDRJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu