Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Svet kryptomien sa otriasa v základoch: Musk spustil závratný prepad, Čína pribila klinec do rakvy

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: TASR/Jens Kalaene/zb/dpa)

NEW YORK/PEKING - Šéf americkej automobilky Tesla Elon Musk sa minulý týždeň pričinil o cenový prepad najznámejšej kryptomeny bitcoin a hoci čoskoro uviedol veci na pravú mieru, škoda už bola na svete. Bitcoin aj ďalšie veľké kryptomeny utrpeli veľké oslabenie. Ďalším z dôvodov prepadu je aj varovanie čínskej centrálnej banky (PBOC), že virtuálne meny sa nemôžu používať ako platobný prostriedok.

Polícia dvíha varovný prst: Podvodníci vytiahli na dôchodcov nové finty

Elon Musk vzbudil rozruch kvôli svojim vyjadreniam k bitcoinu aj iným digitálnym menám. Minulý týždeň oznámil, že Tesla prestane ako platbu za svoje elektromobily prijímať bitcoin. Ako dôvod uviedol obavy o životné prostredie, pretože pri spracovaní transakcií s týmito menami sa spotrebováva obrovské množstvo energie. Jeho oznámenie a následné ďalšie kritické tweety výrazne oslabili trh s kryptomenami. V utorok oslabil aj Muskov nový favorit - kryptomena dogecoin, ktorá pôvodne vznikla ako paródia na bitcoin.

Cena bitcoinu sa po Muskovom oznámení prepadla o viac ako 10 %. Klesli aj ďalšie digitálne meny. Najnovší zásah Číny im navyše vôbec nepomohol. Treba však povedať, že digitálne meny boli pod značným tlakom už pred vyhlásením Muska. Bitcoin v pondelok výrazne oslabil a v utorok padol o ďalších 5,1 % na 42.547 dolárov (34.811,81 eur). Cena bitcoinu sa aktuálne pohybuje na najnižších úrovniach od začiatku februára. Krytomena ethereum v utorok stratila vyše 7 %. V súčasnosti je prepad ešte oveľa hlbší.

Prepad kryptomien je naozaj výrazný

Všetky kryptomeny zaznamenali v poslednom čase prepad.
Zobraziť galériu (5)
Všetky kryptomeny zaznamenali v poslednom čase prepad.  (Zdroj: Coindesk)

Čína zakázala finančným inštitúciám ponúkať služby spojené s kryptomena

Čína v utorok zakázala finančným inštitúciám a platobným spoločnostiam poskytovať služby spojené s kryptomenami. Peking ďalej investorov varoval pred špekulatívnym obchodovaním s nimi. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters.

Finančné inštitúcie, ako sú banky či internetové platobné portály, nemôžu odteraz svojim klientom ponúkať služby a produkty spojené s kryptomenami, napríklad obchodovanie s nimi, zúčtovanie a vyrovnanie. Uviedli to v spoločnom vyhlásení tri združenia priemyslu, konkrétne národná internetová finančná asociácia, čínska banková asociácia a čínska platobná a clearingová asociácia.

Svet kryptomien sa otriasa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Kin Cheung)

"V poslednej dobe ceny kryptomien závratne stúpli a prudko sa prepadli. Oživilo sa špekulatívne obchodovanie s nimi, čo vážne ohrozuje bezpečnosť majetku ľudí a narúša bežný ekonomický a finančný poriadok," stojí ďalej vo vyhlásení. Čína zakázala kryptoburzy a primárne ponuky virtuálnych mien (ICO). Jedinci ale môžu kryptomeny držať.

Na krok Číny okamžite zareagovali aj burzy. Hodnota jednej bitcoinovej mince v stredu ráno podľa Coindesk dosiahla iba 38.585 dolárov. Druhá najrozšírenejšia kryptomena ethereum sa v stredu ráno obchodovala za 2.857 dolárov, pričom ešte minulý týždeň dosiahla rekord 4.382 dolárov.

V stredu predpoludním sa ceny mierne zdvihli. Bitcoin sa vyšplhal na 40.193 dolárov a ethereum na 2.944 dolárov.

Stav burzy v stredu predpoludním.
Zobraziť galériu (5)
Stav burzy v stredu predpoludním.  (Zdroj: Coindesk)

Do boja proti kryptomenám vyrazili aj India a Turecko

Indická centrálna banka minulý týždeň neoficiálne vyzvala finančné inštitúcie a ďalších poskytovateľov úverov, aby prerušili väzby s kryptomenovými burzami a obchodníkmi. India teraz pracuje na zákone, ktorý kryptomeny v tejto ázijskej krajine zakáže a ktorý umožní pokutovať každého, kto bude s kryptomenami obchodovať. Znamenalo by to zatiaľ najtvrdší takýto zákrok vo svete.

V apríli sa rozhodla zakázať kryptomeny pri platbách turecká centrálna banka, pretože ich podľa jej názoru sprevádza vysoké riziko.

Svet kryptomien sa otriasa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Rick Bowmer)

Vyšetrovanie jednej z najväčších kryptomenových búrz

Americké úrady, ktoré vyšetrujú pranie špinavých peňazí a daňové podvody, sa minulý týždeň zamerali na jednu z najväčších kryptomenových búrz Binance. Spoločnosť vyšetruje americké ministerstvo spravodlivosti a daňový úrad IRS. Americkí úradníci sa obávajú, že kryptomeny sa používajú na utajovanie nelegálnych transakcií, vrátane krádeží a obchodov s drogami.

 

Viac o téme: BitcoinElon MuskKryptomena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu