Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Al-Káida zalarmovala celú Európu: Aj našim policajtom hrozí nebezpečenstvo, PRVÁ vražda vo Francúzsku!

Policajtom hrozí vážne nebezpečenstvo! Zobraziť galériu (6)
Policajtom hrozí vážne nebezpečenstvo! (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Getty Images, SITA/AP Photo/Michel Euler)

BRATISLAVA/PARÍŽ - Situácia je v týchto dňoch mimoriadne komplikovaná. Okrem toho, že svet sužuje pandémia koronavírusu, je tu ešte ďalšia nebezpečná hrozba. Ide o zahraničný terorizmus, ktorý ale môže vážne zasiahnuť aj náš štát. Známa teroristická skupina Al-Káida totiž bližšie nešpecifikovaným "krajinám západu" pohrozila, že príslušníkov polície má v pláne usmrtiť. Naše úrady už zareagovali a túto hrozbu vnímajú.

Topky majú dokonca k dispozícii aj dokument z Prezídia Policajného zboru, ktorý na možné hrozby z tejto teroristickej skupiny upozorňuje. Z toho, ako je dokument formulovaný to rozhodne vyzerá, že nejde len o zlý vtip. Už v úvode jasne pomenúva tému, ktorá znie "Výzva teroristickej skupiny Al-Káida na usmrtenie príslušníkov polície v krajinách tzv. Západu,"

Polícia aj naďalej kontroluje dodržiavanie opatrení (Zdroj: FB/Polícia Slovenskej republiky)

Vážna a reálna hrozba pre policajtov

"Protiteroristická centrála NAKA P PZ získala dnes o 15:30 informáciu prijatú od vojenského spravodajstva Ministerstva obrany SR, týkajúcu sa výzvy teroristickej skupiny Al-Káida na usmrtenie príslušníkov polície v krajinách tzv. Západu," píše sa v dokumente z nášho prezídia.

Al-Káida zalarmovala celú Európu:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Situácia je vážna, za usmrtenie policajta sa ponúkajú vysoké finančné čiastky

Polícia dáva na známosť že sa o informácii dozvedela z 2. vydania časopisu Vlci z Manhattanu zverejnenom dňa 14. apríla 2021, kde prostredníctvom mediálnej skupiny Al-Jaish al-Malahim al-Elektroni vyzýva k usmrteniu príslušníkov polície v krajinách západu. "Za usmrtenie policajta ponúka finančnú odmenu v kryptomene v hodnote 1 bitcoin (v súčasnosti viac ako 41 200 eur), ak útočník spáchanie skutku preukáže obrazovým alebo obrazovo-zvukovým záznamom," varujú naše orgány.

V tejto súvislosti podľa dokumentu Al-Káida dokonca vraj ponúka aj návod, ako sa infiltrovať do davu demonštrantov, ktoré sa v týchto dňoch kvôli nesúhlasu s opatreniami voči pandémii koronavírusu zhromažďujú a aj to, aké prostriedky je "najvhodnejšie využiť k útoku".

Varovali nás už aj Španieli

Varovanie podľa dokumentu prišlo zo Španielska. "V reakcii na uvedenú výzvu Al-Káida vydalo dňa 20. apríla 2021 generálne riaditeľstvo Národnej polície Španielska varovanie za účelom prijatia relevantných opatrení na vlastnú ochranu policajtov v Španielsku," píše sa ďalej v dokumente.

"Vojenské spravodajstvo MO SR žiadalo subjekty participujúce na činnosti NBAC o poskytnutie relevantných poznatkov týkajúcich sa uvedenej skutočnosti. Vzhľadom na možné ohrozenie príslušníkov Policajného zboru a príslušníkov ďalších bezpečnostných zložiek v SR týmto zároveň dalo vedúcim predstaviteľom subjektov participujúcich na činnosti NBAC na zváženie prijatie primeraných opatrení v rámci ich pôsobnosti," píše sa v posledných riadkoch znepokojujúceho dokumentu.

Vo Francúzsku už jedna policajtka zahynula

O tom, že hrozba je reálna svedčia aj dnešné udalosti vo Francúzsku, kde policajtka zahynula po tom, ako na ňu zaútočil nožom muž z Tuniska, ktorého polícia následne zastrelila. Informoval o tom francúzsky denník Le Monde.

Aktualizácia 21:37

Francúzska polícia zadržala troch ľudí v súvislosti so štvrtkovým útokom v meste Rambouillet, pri ktorom zahynula policajná úradníčka a následne aj páchateľ. Informovala agentúra AFP. Traja zadržaní sú podľa zdroja z prostredia francúzskej justície osoby z okolia útočníka. Tridsaťšesťročný muž známy iba ako Jamel G. dvakrát bodol do krku 49-ročnú policajnú úradníčku priamo v policajnej stanici, píše AFP, ktorá v prvotných správach písala, že mala 48 rokov. Bezprostredne po tom ho policajti zastrelili. Približne 30 policajtov prehľadalo v piatok večer útočníkovo obydlie.

Zabitá policajtka vykonávala na stanici administratívne práce, uviedol pre agentúru AP hovorca francúzskej polície. Motív činu dosiaľ nie je známy, dodal. Ako však následne informovala agentúra AFP, muž počas útoku zakričal "Allahu Akbar" (v arabčine Boh je veľký), čo je pokrik, ktorým často sprevádzajú svoje útoky islamskí extrémisti.


VIDEO Tragédia vo Francúzsku: Útočník z Tuniska zabil nožom policajtku


Al-Káida zalarmovala celú Európu:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Francúzsko, útočník Tunisko, policajtka, smrť, )

Podľa AFP sa prípadom začala zaoberať francúzska protiteroristická prokuratúra, ktorá vyšetruje trestné činy súvisiace s terorizmom. Jej šéf Jean-Francois Ricard pre AFP uviedol len to, že "útočníkove slová" naznačujú, že mal teroristický motív. K útoku došlo v policajnej stanici vo francúzskom meste Rambouillet, približne 60 kilometrov od Paríža, povedal pre AFP nemenovaný zdroj z prostredia polície. Útočníka policajti postrelili a ten na následkom zranení podľahol.  

Al-Káida zalarmovala celú Európu:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Michel Euler)

Čin sa odohral v zabezpečenej vstupnej hale policajnej stanice o približne 14.20 h SELČ, uviedol pre AFP nemenovaný zdroj. Zosnulá policajná úradníčka (48) utrpela dve bodné rany v oblasti krku, dodal. Mala dve deti vo veku 13 a 18 rokov. Útočník mal podľa zdroja AFP 36 rokov. Do Francúzska nelegálne pricestoval v roku 2009, následne však svoj pobyt zlegalizoval. Doposiaľ nebol "v hľadáčiku" francúzskych bezpečnostných zložiek.

Francúzsky premiér Castex čin odsúdil

Predseda francúzskej vlády Castex na Twitteri incident odsúdil ako "barbarský čin bezhraničnej krutosti" voči "hrdinke každodenného života". Na Twitteri reagoval aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. "Nikdy sa nevzdáme a budeme pokračovať v boji proti islamistickému terorizmu," napísal Macron a zosnulú ženu identifikoval ako "Stephanie". Francúzsko sa stalo v ostatných rokoch dejiskom niekoľkých útokov islamských teroristov, pri ktorých zahynuli stovky ľudí.

Al-Káida zalarmovala celú Európu:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Twitter.com/Jean Castex)

Na Twitteri reagoval aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. "Nikdy sa nevzdáme a budeme pokračovať v boji proti islamistickému terorizmu," napísal Macron a zosnulú ženu identifikoval ako "Stephanie".

Al-Káida zalarmovala celú Európu:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Twitter.com/Emmanuel Macron)

Viac o téme: OhrozeniePolícia Al-Káida
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu