Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Na celom svete podali vyše jeden a pol miliardy dávok vakcín proti covidu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Anuthep Cheysakron)

PARÍŽ - Na celom svete bolo podaných už viac ako 1,5 miliardy dávok protikoronavírusových vakcín, a to približne po polroku od začiatku masového očkovania. Vyplýva z údajov zhromaždených agentúrou AFP.

Do utorka 16.30 SELČ podali v 210 krajinách a teritóriách po celom svete 1.500.017.337 dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19. Necelé tri pätiny z nich dostali ľudia v troch krajinách - v Číne (421 miliónov dávok), USA (274 miliónov dávok) a Indii (184 miliónov dávok). 

Vzhľadom na podiel zaočkovaných obyvateľov je vedúcou krajinou Izrael, kde obe potrebné dávky dostalo už takmer šesť z desiatich obyvateľov. Potom nasleduje Spojené kráľovstvo s vyše 54 percentami obyvateľov, ktorí dostali aspoň jednu dávku vakcíny, Bahrajn s 50 percentami, USA so 48 percentami, Čile so 47 percentami a Uruguaj so 40 percentami.

V EÚ podali doteraz približne 200 miliónov dávok týchto očkovacích látok takmer jednej tretine obyvateľov krajín eurobloku.  Jedna z najväčších krajín Únie - Nemecko, má zaočkovaných 37 percent populácie. Francúzsko zaočkovalo 31 percent obyvateľov, Taliansko 32 a Španielsko 33 percent svojich občanov.

Zatiaľ čo dosiahnutie méty polmiliardy podaných dávok vakcín proti covidu trvalo na svete štyri mesiace, ďalších 500 miliónov dávok bolo podaných za necelý mesiac. Podanie ďalšej polmiliardy dávok a dosiahnutie míľnika 1,5 miliardy trvalo len niečo vyše troch týždňov, píše AFP. 

Očkovanie proti koronavírusu zatiaľ neprebieha v 11 krajinách. Šesť z nich je v Afrike: Burkina Faso, Burundi, Stredoafrická republika, Čad, Eritrea a Tanzánia. Ostatnými sú Vanuatu a Kiribati v Oceánii, Severná Kórea a Turkménsko v Ázii a Haiti v Karibiku.

Najväčší výrobca vakcín obnoví vývoz do zahraničia až koncom roka

Farmaceutická spoločnosť Serum Institute of India (SII) v utorok informovala, že vývoz vakcín proti koronavírusu do ostatných krajín sveta - aj prostredníctvom distribučného programu COVAX - pravdepodobne obnoví až ku koncu roka 2021. Informovala o tom agentúra AP.

Spoločnosť SII v marci pozastavila vývoj vakcíny od firmy AstraZeneca, ktorú v Indii vyrába pod názvom Covishield. Urobila tak z dôvodu zvýšeného dopytu po vakcínach na domácom trhu, keďže viacero štátov začalo vtedy hlásiť prudké nárasty prípadov nákazy.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a Globálna aliancia pre vakcíny a imunizáciu (GAVI), - ktoré program COVAX na zabezpečenie dávok vakcín aj pre chudobnejšie krajiny koordinujú - vtedy informovali, že v dôsledku tohto rozhodnutia došlo k omeškaniu dodávok zhruba 90 miliónov dávok očkovacích látok určených na export. Doplnili však, že vývoj by mohol byť opätovne obnovený už v júni.

Indická spoločnosť SII - najväčší výrobca vakcín proti koronavírusu a najväčší zásobovateľ distribučného programu COVAX - na Twitteri v utorok pripomenula, že doteraz do sveta distribuovala viac ako 200 dávok vakcíny proti koronavírusu. Podľa jej vyjadrenia tiež prebiehajú rokovania medzi indickou vládou a výrobcami vakcín o možnom obnovení exportu dávok očkovacích látok do zahraničia.

Indická farmakologická spoločnosť potvrdila, že domáci trh je pre ňu naďalej prioritou, avšak dúfa, že so svojimi dávkami vakcíny sa bude môcť podeliť so zvyškom sveta do konca tohto roka, dodáva AP.

Viac o téme: OčkovanieVakcínyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu