Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Parlament na Ukrajine odvolal Maxyma Stepanova z funkcie ministra zdravotníctva

Koronavírus na Ukrajine
Koronavírus na Ukrajine (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

KYJEV - Poslanci ukrajinského parlamentu odvolali v utorok na mimoriadnej schôdzi Maxyma Stepanova z postu ministra zdravotníctva. Dôvodom je, že nezaobstaral dostatočné množstvo dávok protikoronavírusových vakcín. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters i ukrajinské agentúry UNIAN a Ukrinform.

Za odvolanie Stepanova hlasovalo 292 poslancov jednokomorového ukrajinského parlamentu (Verchovnej rady). Ukrajinský parlament dostal 14. mája od ukrajinského premiéra Denysa Šmyhaľa návrh na odvolanie ministra zdravotníctva. Výbor Verchovnej rady pre zdravie a zdravotnú starostlivosť však  premiérov návrh na odvolanie Stepanova nepodporil.

"Hlavnou úlohou, ktorej minister čelil v roku 2021, bolo očkovanie a zabezpečenie dostatočného množstva vakcín v prvej polovici tohto roka. Napredujeme však veľmi pomaly," uviedol Šmyhaľ v pléne. "Na Ukrajinu bolo doteraz dodaných 2,3 milióna dávok protikoronavírusových vakcín, čo sa dá len ťažko nazvať efektívnou prácou ministra zdravotníctva," dodal.

Ako uvádzajú agentúry Reuters a UNIAN, Stepanovov nástupca by mohol byť známy už vo štvrtok. Ukrajina eviduje od začiatku pandémie vyše 2,1 milióna infikovaných a 48.469 úmrtí spojených s koronavírusom. Aspoň prvou dávkou vakcíny tam zaočkovali 948.332 ľudí, úplne zaočkovaných je však iba 27.454 Ukrajincov.

Viac o téme: Minister zdravotníctvaUkrajinaMaxym Stepanov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu