Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Izrael po útoku uzavrel priechod, ktorým do Gazy prichádzala humanitárna pomoc

Zničené budovy v Gaze Zobraziť galériu (2)
Zničené budovy v Gaze (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalil Hamra)

JERUZALEM - Izrael sa v dôsledku paľby z mínometov rozhodol uzavrieť priechod do pásma Gazy, cez ktorý do tejto palestínskej enklávy smerovala humanitárna pomoc. Informoval o tom v utorok spravodajský portál The Times of Israel.

 K paľbe došlo v okamhu, keď na hraničný priechod Kerem Šalom vchádzali nákladné autá s pomocou pre palestínskych civilistov poskytnutou medzinárodnými humanitárnymi organizáciami, informoval izraelský úrad COGAT. Po tomto incidente bolo rozhodnuté zastaviť vjazd ostatných nákladných vozidiel. Niekoľko hodín predtým OSN privítala otvorenie tohto priechodu. Izraelské úrady však nespresnili, na ako dlho priechod otvoria. Okrem priechodu Kerem Šalom Izrael v utorok dočasne otvoril aj priechod Erez, čím umožnil, aby nákladné autá dopravili do pásma Gazy zdravotnícke vybavenie či krmivo pre zvieratá.

Len čo boli oba priechody otvorené, stali sa terčom mínometnej paľby prichádzajúcej z pásma Gazy. V pásme Gazy došlo v dôsledku najnovšej operácie izraelskej armády k veľkým materiálnym škodám a tamojšie obyvateľstvo, ktoré žije v režime blokády už 15 rokov, nevyhnutne potrebuje humanitárnu pomoc. Od 10. mája, keď vypukol najnovší ozbrojený konflikt medzi Izraelom a hnutím Hamas a ďalšími radikálnymi skupinami v palestínskej enkláve, prišlo o život už viac ako 200 Palestínčanov, vrátane asi 60 detí.

Izraelská strana podľa najnovšej bilancie hlási 12 obetí vrátane dvoch detí a 312 zranených. OSN už medzičasom upozornila, že eskalácia tohto konfliktu môže v pásme Gazy spôsobiť humanitárnu katastrofu. OSN odhaduje, že z dôvodu zničenia viac ako 130 bytových, adminitratívnych či obchodných budov prišlo o strechu nad hlavou asi 47.000 Palestínčanov.

Korčok vyzval na ochranu civilistov

Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok vyzval v utorok na okamžité ukončenie útokov medzi izraelskou armádou a palestínskym militantným hnutím Hamas, pričom apeloval na ochranu civilného obyvateľstva na oboch stranách. Vyjadril sa tak na mimoriadnom rokovaní ministrov zahraničných vecí členských štátov EÚ. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ).

Izrael po útoku uzavrel
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Korčok upozornil, že militanti z hnutia Hamas na územie Izraela v posledných dňoch vypálili viac ako 3000 rakiet, pričom tieto útoky "ostro odsúdil". "Izrael má právo na obranu svojho územia a zaručenie bezpečnosti svojich občanov," povedal.

Šéf slovenskej diplomacie zároveň vyzval k "bezodkladnej deeskalácii" konfliktu a "maximálnej zdržanlivosti pri používaní vojenských a donucovacích prostriedkov s ohľadom na bezpečnosť civilného obyvateľstva" na oboch stranách. Dodal, že riešenie konfliktu je potrebné hľadať za rokovacím stolom. Hlavným výstupom z utorňajšieho rokovania ministrov zahraničných vecí krajín EÚ bol dôrazný apel na okamžité prímerie a dodržiavanie princípov medzinárodného a humanitárneho práva.

Palestínčania hlásia z Predjordánska tri obete potýčok s izraelskými vojakmi

Najmenej traja Palestínčania prišli o život pri potýčkach, ktoré v utorok vypukli na západnom brehu Jordánu medzi príslušníkmi izraelských bezpečnostných zložiek a palestínskymi demonštrantmi. Podľa denníka The Times of Israel o tom informovali palestínske úrady. Izrael tieto správy nekomentoval. K násilnostiam došlo v čase konania generálneho štrajku zvolaného na utorok v okupovanom Predjordánsku i arabských mestách v Izraeli na protest proti izraelským útokom na palestínske pásmo Gazy. Organizátori tieto protestné akcie označili za "deň hnevu". Podľa Palestínskeho Červeného kríža v potýčkach s izraelskými vojakmi utrpelo zranenia najmenej 97 Palestínčanov - päť ľudí dostalo zásah ostrými nábojmi, ďalších piatich zasiahli gumové projektily a 84 sa nadýchalo slzotvorného plynu. Tri osoby utrpeli zranenia v dôsledku fyzického násilia, popálenia a pádu.

Počas štrajku zostali obchody, obchodné centrá, úradné budovy, banky a univerzity na Západnom brehu zavreté a v uliciach miest sa konali masové pochody alebo zhromaždenia. V okolí strážnych stanovíšť izraelských bezpečnostných zložiek alebo pozdĺž trás ich hliadok dochádzalo počas dňa k stretom medzi Palestínčanmi a izraelskými jednotkami, informovala agentúra Anadolu. Na výzvu palestínskych hnutí sa stovky demonštrantov v utorok zhromaždili aj na okraji mesta Ramalláh, kde má ústredie palestínska samospráva. Na protest proti dianiu v Gaze a Jeruzaleme tam pálili pneumatiky a hádzali kamene do izraelských vojakov, ktorí na rozohnanie davu použili slzotvorný plyn. Izraelská armáda podľa denníka The Times of Israel informovala, že niektorí Palestínčania boli ozbrojení a spustili paľbu do izraelských vojakov, z ktorých dvaja boli postrelení do nohy a museli byť hospitalizovaní.

Izraelský denník pripomenul, že v Predjordánsku dochádza k potýčkam medzi Palestínčanmi a izraelskými vojakmi často, ale Palestínčania sú len zriedka vyzbrojení strelnými zbraňami. Ministerstvo zdravotníctva palestínskej samosprávy uviedlo, že pri protestoch v Ramalláhu bol jeden demonštrant zabitý a ďalšie desiatky utrpeli zranenia. Ďalší Palestínčan bol smrteľne zranený pri prestrelke pri palestínskej dedine Bil'ín ležiacej neďaleko Ramalláhu. Podľa palestínskych úradov dostal zásah ostrou muníciou a zomrel po prevoze do nemocnice. Treťou obeťou je Palestínčan, ktorý bol smrteľne zasiahnutý do hrudníka počas potýčok, ktoré sa odohrali neďaleko židovskej osady Bejt El v Predjordánsku.

Viac o téme: útok IzraelHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu