Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Francúzsko predložilo rezolúciu o prímerí medzi Izraelom a Palestínčanmi

V palestínskej enkláve, prišlo o život už viac ako 200 Palestínčanov Zobraziť galériu (2)
V palestínskej enkláve, prišlo o život už viac ako 200 Palestínčanov (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

PARÍŽ - Francúzsko v utorok navrhlo Bezpečnostnej rade (BR) OSN, ktorej spoločné vyhlásenie požadujúce zastavenie izraelsko-palestínskych násilností a ochranu civilistov už ôsmy deň blokujú Spojené štáty, aby prijala rezolúciu o konflikte Izraela s Palestínčanmi. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

Francúzsko predložilo rezolúciu o prímerí medzi židovským štátom a Palestínčanmi na pôde BR OSN v spolupráci s Egyptom a Jordánskom, uviedla v utorok neskoro večer tamojšia prezidentská kancelária. Trojica krajín sa na nej dohodla počas videokonferencie, na ktorej spolu rokovali jordánsky kráľ Abdalláh II. a prezidenti Egypta a Francúzska - Abdal Fattáh Sísí a Emmanuel Macron.

"Celkovo, tri krajiny sa zhodli na troch jednoduchých zásadách: streľba musí prestať; nastal čas na prímerie, BR OSN musí prevziať túto záležitosť a tiež sme vyzvali na hlasovanie o rezolúcii na túto tému," citovala z vyhlásenia Macronovho úradu agentúra Reuters.

Čínsky veľvyslanec pri OSN Čang Ťün novinárom povedal, že jeho tím si vypočul návrh Francúzska a "Čína jednoznačne podporuje" snahy o ukončenie krízy a zaistenie mieru na Blízkom východe. Text vyhlásenia BR OSN, ktorý v pondelok už tretíkrát v priebehu týždňa zablokovali USA, vypracovali Čína, Tunisko a Nórsko.

Od 10. mája, keď vypukol najnovší ozbrojený konflikt medzi Izraelom a hnutím Hamas a ďalšími radikálnymi skupinami v palestínskej enkláve, prišlo o život už viac ako 200 Palestínčanov, vrátane asi 60 detí. Izraelská strana podľa najnovšej bilancie hlási 12 obetí vrátane dvoch detí a 312 zranených.

Palestínčania v Čile protestovali proti úmrtiam počas izraelského bombardovania

Palestínčania žijúci v Čile zorganizovali v utorok v hlavnom meste Santiago demonštráciu, aby vyjadrili nespokojnosť s úmrtiami Palestínčanov v pásme Gazy počas bombardovania Izraelom. Informovali o tom agentúra AFP a peruánska tlačová agentúra Andina. Na demonštrácii sa zúčastnilo viac ako tisíc ľudí. Účastníci niesli palestínske zástavy a transparenty s nápismi ako "Spravodlivosť nemôže existovať spolu s okupáciou" a "Už žiadna genocída".

"Sme najväčšia komunita Palestínčanov mimo územia Blízkeho východu a pripájame sa k demonštráciám, ktoré sa konajú po celom svete," povedal Maurice Khamis, vedúci predstaviteľ palestínskej komunity v Čile. Účastníci chcú podľa jeho slov vyjadriť podporu stovkám Palestínčanov, ktorí prišli o život počas izraelských útokov.

Francúzsko predložilo rezolúciu o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Esteban Felix)

Od 10. mája, keď vypukol najnovší ozbrojený konflikt medzi Izraelom a hnutím Hamas a ďalšími radikálnymi skupinami v palestínskej enkláve, prišlo o život už 217 Palestínčanov vrátane desiatok detí, píše AFP. Izraelská strana podľa najnovšej bilancie hlási 12 obetí. Čile v roku 2011 uznalo Palestínu ako nezávislý štát a podporilo jej vstup do organizácie UNESCO, pripomína AFP.

V tejto juhoamerickej krajine žije viac ako 300.000 obyvateľov palestínskeho pôvodu. Je to najväčšia diaspóra Palestínčanov mimo oblasti Blízkeho východu, píše Andina. Palestínčania začali do Čile prichádzať v 20. storočí, keď bolo územie Palestíny súčasťou Osmanskej ríše.

Viac o téme: Konflikt FrancúzskoOSNIzraelPalestínaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu